Před zcela zaplněnou Dvořákovou síní se představila pětadvacetiletá sopranistka Michaela Kušteková, šestadvacetiletá mezzosopranistka Simona Mrázová, dvaadvacetiletý tenorista Petr Nekoranec a čtyřiadvacetiletý barytonista Roman Hoza. Doprovodu se ujal Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Tomáše Braunera.

První polovina večera patřila mozartovskému repertoáru a sérii árií například z opery Cosí fan tutte (Takové jsou všechny) nebo Idomeneo. Po přestávce prozářilo koncertní síň italské bel canto od skladatelů, jako jsou Gaetano Donizetti nebo Vincenzo Bellini. Interpretaci italského repertoáru také o poznání více ocenili potleskem a uznalým voláním bravo i posluchači. Tři přídavky se rovněž nesly v italském duchu. Po koncertu byla ve foyer autogramiáda.

S nápadem uspořádat koncert mladých talentů přišel Plachetka, který s pěvci střídavě na pódiu účinkoval. Sám již několik let sklízí úspěchy na zahraničních pódiích, je sólistou Vídeňské státní opery a letos s úspěchem debutoval v newyorské Metropolitní opeře. Věnuje se ale i výuce na mistrovských kurzech.

Podílel se jak na dnešní dramaturgii, tak na výběru sólistů. Tvrdí, že začínajícím umělcům často chybí příležitost se dostat do povědomí divadel a pořadatelů. "Znal jsem je z kurzů a různých vystoupení a měl jsem pocit, že by si zasloužili takovou příležitost dostat. Jsem rád, že jsem je podle reakcí publika odhadl správně," řekl po koncertu ČTK Plachetka, který je i členem umělecké rady festivalu. Mladým doporučuje, aby se oboru věnovali naplno, řídili se hlavně svým úsudkem a hlavně neusnuli na vavřínech.

Koncert byl poctou české sopranistce Jarmile Novotné (1907-1994), která patřila k výrazným osobnostem světové operní scény 20. století. Odkazu Novotné se věnuje i festival, jenž se bude letos již počtvrté pořádat na zámku Liteň.

Šárka Mrázová dr