Velké Březno bude v seriálu zámečkem blízkého přítele Heinricha Mattoniho, doktora Lešnera, kterého hraje Vladimír Kratina. Jeho manželku pak Aňa Geislerová. Ve Velkém Březně točí filmaři i náročnější exteriérové záběry s větším množstvím komparzistů, například příjezd císařovny Sisi. "Gro seriálu nejsou velké scény, gro seriálu jsou věci mezi Heinrichem Mattonim a jeho blízkými, je tam i spousta komorních scén, ale objeví se tam zaoceánský parník, objeví se tam i velké scény," řekl ČTK režisér Marek Najbrt.

Zámek zůstává kvůli natáčení do příštího týdne uzavřený. Podle kastelána Miloše Musila musela pryč i velká část mobiliáře. "Filmaři jsou lidé, jejichž preferencí je ten zámek udělat historický a dát příběh lidem. Naší preferencí je ten zámek chránit a bránit. Zámek půjčuje interiéry, nicméně z mobiliáře, který máme, zůstává 'na place' jen to, co nehraje. Všechno ostatní, třeba nábytek, který používají, si musí navozit sami," vysvětlil.

Z Velkého Března se štáb přesune do centra Ústí nad Labem na zahradu Wolfrumovy vily, kde sídlí Český rozhlas. "Dlouho jsme hledali ekvivalent Mattoniho vily, ta skutečná stojí v Kyselce, je ale bohužel v takovém stavu, že se tam točit nedá. Nakonec jsme po dlouhém hledání našli vilu v Ústí, kde sídlí rozhlas a budeme tam točit exteriérové obrazy, příjezdy u Mattoniho vily," doplnil Najbrt. Štáb už natáčel v Praze nebo na zámku Konopiště, pokračovat bude i v Karlových Varech nebo v Žatci. Tvůrci mají naplánováno 150 natáčecích dnů, v seriálu vytvořili 170 hereckých rolí a obsadili více než 3000 komparzistů. Točit se začalo loni na podzim a do prázdnin by se mělo skončit, pak přijde na řadu práce ve střižně.

Zakladatel značky Mattoni v seriálu vystupuje ve třech životních etapách. Vedle Švehlíků ho jako sedmnáctiletého ztvárnil ještě Jáchym Novotný. Podle Davida Švehlíka je natáčení náročné. "Je to postava z devatenáctého století, obchodník zároveň s bouřlivým osobním životem. Spíš mnohem víc než náročná je komplikovaná je bohatá ta postava a to je krásné," řekl ČTK Švehlík.

Seriál by se měl na obrazovkách objevit na podzim 2016. Podle Najbrta nejde o čistou autobiografii. "Kopírujeme to, co se skutečně dělo Heinrichu Mattonimu, ale náš scénárista pan Zikmund do toho přidal i další vyfabulované dramatické záplatky a principy, které úplně neodpovídají skutečnosti. Dá se říct, že je to taková legenda o prodavači vody, což je podtitulem toho seriálu," dodal Najbrt.