Expozice je rozdělena na tři části věnované středověku a osidlování krajiny, rozvoji někdejšího kláštera a období baroka a současnosti. "Zvolili jsme interpretační formu prezentace exponátů, která ani v Evropě ještě není příliš častá. Návštěvník je obklopen zvukovou kulisou příběhu, vstupuje do obrazů, vidí holografické projekce," uvedl autor expozice Bronislav Stratil. Při zapojení většiny smyslů lidé získávají informace o založení cisterciáckého kláštera a životě mnichů, ale také například o vývoji okolní krajiny a hospodářství.

Muzeum nové generace vzniklo rekonstrukcí bývalého klášterního pivovaru. Exponáty zapůjčilo několik významných institucí včetně Národního muzea a Národní galerie. Nejsložitější byly stavební práce na rekonstrukci zchátralého objektu. Začaly loni v srpnu, skončily letos na jaře. "Přípravné práce na vzniku expozice trvaly čtyři roky. Podílelo se na nich sedm desítek historiků, architektů a odborníků na audiovizuální tvorbu z Česka a Francie," řekl Stratil. Podle něj je v expozici prostor pro budoucí aktualizaci.

Náklady na vznik Muzea nové generace se pohybují kolem 150 milionů korun. Projekt dotovala Evropská unie. Muzeum bude otevřeno celoročně, běžný provoz by měl být zahájen v září. Návštěvníci najdou muzeum v areálu bývalého cisterciáckého kláštera ze 13. století, dnešního zámku v majetku rodiny Kinských.

Rozsáhlý areál zahrnuje komplex konventních a hospodářských cisterciáckých budov, nachází se zde kostel Nanebevzetí Panny Marie, nejstarší základní škola na Žďársku a základna místního hasičského sboru. Zámek spojuje historii se současným uměním. Vedle pravidelných výstav a koncertů pro veřejnost nabízí také umělcům rezidenční tvůrčí pobyty, které pravidelně vrcholí mezinárodním festivalem současného pohybového umění KoresponDance.