"Je příležitostí k zamyšlení se nad smyslem života ve městě, aktivitou jeho obyvatel a účelností jejich snah o drobné i velké změny, protože zachycené situace, pohledy a nápady ožívají silou prožitku a zaujetí pro věc," řekla za pořadatele Věra Matějů.

Soutěž nazvaná v duchu velkého fotografa Prahy Josefa Sudka má čtyři tradiční kategorie - Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze, Problémy Prahy a Kronika hlavního města. V každém roce jsou vyhlašovány dvě specifické kategorie, letos to byly Obchod a Staré Město pražské. Fotografie hodnotila porota v čele s fotografem Jiřím Všetečkou.

"Kronika hlavního města, kategorie, která vždy připomíná události uplynulého roku, zachytila všechny důležité události. Na snímcích se objevily komunální volby, otevření Trojského mostu, stanice metra Národní s komplexem Quadria pyšnícím se obří otáčející se hlavou, zbourání hotelu Praha, návštěvní dny tunelu Blanka, nejrůznější demonstrace, protesty a mezi nimi akce, jimž často nebyl věnován dostatek pozornosti v médiích," uvedl Matějů.

Hlavní cenu dostala Eliška Rafajová za snímek Skrytý pohyb metropole, pořadatelé ocenili i nejlepší černobílou fotografii (Tomáš Knot: Podvečer na mostě), experimentální fotografii (Milana Kárná: Staroměstské střechy). Na základě hlasování návštěvníků na loňské výstavě dostane cenu diváků Michael Komm za svůj snímek s názvem Kuk!, který zachycuje tapíra. Diváci při výběru nejlepší fotografie poněkud rezignovali na zaměření výstavy, zvíře má s Prahou společné jen to, že žije v pražské zoo.