"Nejcennější na Jízdě králů a také to, proč byla zapsána na seznam UNESCO nehmotné kultury světa, je to, že je iniciačním obřadem a že je každoroční. Takže ti osmnáctiletí chlapci, kteří jedou Jízdu králů, jsou pokaždé originál. Pokaždé je to jiný ročník. Kopíruje demografický vývoj, a tak to bylo i v historii, když chlapci dosahovali plnoletosti, ať už v osmnácti, jednadvaceti či třiadvaceti letech," řekl ČTK vlčnovský starosta Jan Pijáček (ODS).

Král i jeho rodina se na velký den těšili. Potěšilo je slunečné počasí, které maminka Sabina Mikulcová vzývala od ledna. "Spalo se nám dobře, ale krátce, jen asi dvě hodiny," líčila atmosféru před velkým dnem Ondřeje maminka. Ráno se její syn ještě v chlapeckém kroji zúčastnil mše v kostele. Poté byli přijati starostou obce, který jízdu symbolicky povolil. Družina následně vyrazila od domu krále a projela obcí.

Podle tradice byl král, jímž se chlapec může stát jen jednou za život, oblečen do dívčího kroje a v ústech měl růži. Družinu mělo původně tvořit patnáct osmnáctiletých hochů, nakonec jich bylo o jednoho méně. "Rozhodnutí je na nich a někdy na rodičích. Pamatuji si, že kdysi jeden chlapec říkal, že nepojede, rozhodl se jet pět dnů před Jízdou králů a teď je dodnes rád. Naopak jednou chlapec chtěl, ale rodiče ne. Hocha to dodnes mrzí," dodal Pijáček.

Jízda králů je pro osmnáctileté nejenom prahem dospělosti, ale také přihlášení se k tradicím a sounáležitosti s rodnou obcí. "Doufám, že se odsud nikdy neodstěhuji. Měl jsem hned jasno o tom, že Jízdu králů pojedu. Je to moc velká starost, ale moc jsem se na to těšil a užívám si to," řekl ČTK jeden z jezdců Ondřej Lekeš. Slavnost přivítala jako každý rok návštěvníky ze širokého okolí. Podle pamětníků však letošní návštěvnost k nejvyšším nepatřila.

Slavnost má původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou chlapci soutěžili při vyhánění dobytka. Nejlepší byl králem. Druhý původ tradice vidí folkloristé v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Jízda králů je od listopadu roku 2011 zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vlčnovská jízda je nejznámější. Na Slovácku se konají ještě v Kunovicích, Hluku a ve Skoronicích. Jediná vlčnovská se jezdí každoročně, letos se tak koná jako jediná.