"Ne, svůj názor nezměním, nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale jsem přesvědčen, že je dobré a ve prospěch Jihočeského divadla i baletu," uvedl Průdek. Posláním jediného profesionálního divadla v Jihočeském kraji je podle něj nabízet širší repertoár, i v baletu, a divákům zprostředkovat balet z vícero pohledů než je úzká nabídka spojená s choreografem Egerházim, který dělá výlučně moderní balet. Nabídku chce obohatit o neoklasický balet a pohybové divadlo. Dalším důvodem, proč mu Průdek neprodloužil smlouvu, je to, že Egerházi prý působí organizační problémy v třísouborovém divadle.

"Attila Egerházi je vynikající choreograf. Takového budete těžko hledat," vzkázal pod peticí Průdkovi přední český choreograf Pavel Šmok a připojil se i umělecký ředitel baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska a desítky dalších odborníků a stálých diváků Jihočeského divadla.

Egerházi nastoupil do Jihočeského divadla v roce 2009, pod jeho vedením získal soubor i jeho členové řadu ocenění, třeba sólista Zdeněk Mládek Cenu Thálie. Na repertoáru baletu jsou inscenace, na kterých se spolu s Egerházim podíleli proslulí choreografové, například Jiří Kylián.

"To, že může být tak znamenitý baletní soubor právě v Jihočeském divadle, pokládáme za velké štěstí a důvod k hrdosti. Pokud bude současný soubor nahrazen jiným, natož zrušen, bude zdejší kulturní prostředí o mnoho chudší. A to bude ztráta, kterou nedokážete nahradit Vy ani kdokoliv jiný," apelují na ředitele Průdka lidé v petici.

Třiatřicetiletý Lukáš Průdek se stal ředitelem jihočeské scény loni v říjnu. Syn režiséra Josefa Průdka a rodák z Českých Budějovic, absolvent pražské DAMU, který naposledy působil v Dejvickém divadle, vystřídal ve funkci senátora Jiřího Šestáka. Hned při svém nástupu řekl, že řadu věcí bude dělat jinak on.