Během festivalu do 8. června v Ostravě a dalších sedmi městech zazní ještě 20 koncertů, z nichž řada už je stejně jako dnešní zahajovací koncert vyprodána. Festival budou hostit Opava, Kravaře, Ludgeřovice, Havířov, Hradec nad Moravicí, Hlučín a Krnov. V rámci Janáčkova máje se uskuteční i konference Evropské festivalové asociace nebo přehlídka nejlepších českých mladých umělců a koncert vítězných prací skladatelské soutěže Generace.

Poprvé na festivalu vystoupí například klavíristé Paul Lewis, Rafal Blechacz a Jonas Vitaud, barytonista Adam Plachetka nebo varhaník Petr Rajnoha. Mezi dalšími výraznými osobnostmi Janáčkova máje budou houslista Ivan Ženatý nebo violoncellista Jiří Bárta.

Posluchači se letos mohou těšit i na speciální programy, například v neděli 31. května Den slezských varhan, kdy se uskuteční čtyři navazující koncerty ve čtyřech kostelích se čtyřmi různými varhaníky. Součástí festivalu opět bude i jazz, ve středu 27. května se na Symfonickém jazzovém koncertě v Ostravě bude prolínat jazzová hudba se symfonickou.

Na závěrečném koncertě v pondělí 8. června zahraje Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka. Ve spojení s Pražským filharmonickým sborem či Dětským pěveckým sborem Permoník uvede Symfonii pro alt, dětský a ženský sbor a orchestr č. 3 d moll Gustava Mahlera.

Podrobnější informace a program festivalu najdou zájemci na internetových stránkách www.janackuvmaj.cz.