Celkem si knížky připravuje 23 herců. K místům, kde se mohou lidé s literaturou v jejich podání setkat, patří Dejvické divadlo, galerie Národní technické knihovny, Villa Pellé, Vila Lanna, nová budova Ústavu organické chemie a biochemie AV, fakulty architektury a stavební ČVUT, hotel International, Skleněný palác nebo kryt z druhé světové války pod Nádražím Praha-Dejvice.

Organizátorem akce jsou Česká centra. Nečte se však pouze v Praze, Noc literatury se ve stejný den a čas koná také na dalších 36 místech Česka. A připojují se i desítky evropských měst, třeba Londýn, Madrid, Moskva, Kyjev, Dublin či Edinburgh.

Čtení probíhají paralelně na všech místech od 18:00 do 23:00, začátky vždy v půlhodinových intervalech. Poslední čtení začne ve 22:30. Zazní úryvky z nových překladů současných evropských spisovatelů a jednoho izraelského literáta. Poprvé se na Noci literatury představí Lotyšsko a Finsko. Některá čtení se budou konat za osobní účasti autorů, zúčastní se třeba Charles Lewinsky (Švýcarsko), Afonso Cruz (Portugalsko), Yannick Grannecová (Francie) nebo Michael Stavarič (Rakousko).

K akci se přidávají také knihovny. Letos se jich přihlásily asi čtyři desítky, včetně první pouliční knihovny v Praze na náměstí Svobody, v níž si sami čtenáři vyměňují knihy.