Představení budou soubory hrát převážně ve svém rodném jazyce. "Poměrně hodně se souborem Hop Hop jezdím do zahraničí na mezinárodní festivaly. Ze začátku jsme hrávali v angličtině, v němčině. Čím dál víc je ale tlak na to, aby se hrálo v rodném jazyce. A upřímně řečeno, když je divadlo dobré, tak poznáte obsah velmi dobře. Úplně stačí mít anotaci a jakmile jsou na jevišti obrazy, metafory, tak je vám to všechno jasné. Takže nemám strach, že by diváci nerozuměli," řekla hlavní organizátorka festivalu a ředitelka Základní umělecké školy v Ostrově Irena Konývková.

Podtitulem letošního ročníku je Ohlédnutí. Ostrovští divadelníci chtějí spolu s hosty zhodnotit, kam se festival po deseti ročnících a dvaceti letech své existence posunul. To už naznačili při slavnostním zahájení, na které si ke každému z uplynulých ročníků připravili krátké představení. "Proto jsme vybírali z větší části soubory, které na Soukání v minulosti již účinkovali. Přesto přijeli i někteří, kteří u nás ještě nikdy nebyli," řekla Konývková.

Na festivalu letos vystoupí mladí herci převážně ve věku od 12 do 16 let. Vstupenka na jednotlivá představení bude stát 50 korun, je ale možné zakoupit si i permanentku za 150 korun.