"Jsou problémy s hroby a hrobkami, které jsou nákladnější. Jsou třeba rozlohou velké, takže poplatky za užívání a náklady na opravu jsou vyšší," řekl Červený s tím, že jde i o statisíce korun. Například hrobka politika a novináře Julia Grégra potřebuje kromě běžné údržby repliky bronzových soch. "Jedna byla ukradená. Druhou jsme uklidili, než by ji ukradli také," vysvětlil ředitel.

Zájemců o adopce je sice podle něj dost, není ale žádný, který by byl schopen pokrýt i takto vysoké náklady. Nově by se na ně mohlo složit více dárců. Správa hřbitovů proto v červnu spustí veřejnou sbírku. "V současné době je minimálního hodnota příspěvku 1000 korun, ve sbírce bude možné přispět jakoukoliv částkou," doplnil Červený.

Pro projekt adopce hrobů správa také spustí nové webové stránky. Do sbírky budou zařazené ty hroby a hrobky, jejich opravy budou nejvíc potřeba. "Pokud někdo bude chtít přispět cíleně, tak si na konkrétní hrobku může počkat," uvedl ředitel SPH.

K adopci hrobů se hlásí nejen lidé, ale i spolky a sdružení, muzea nebo obce, které jsou rodištěm významné osobnosti. Své mecenáše tak našel třeba hrob básníka Karla Jaromíra Erbena, spisovatele a novináře Eduarda Basse nebo autora legendární pohádkové knihy o broučcích Jana Karafiáta.