"Příběh o skromné, laskavé a pracovité dívce, jež je nakonec za své ctnosti odměněna, má své místo i v dějinách baletu. Nejslavnější a nejhranější taneční verzí je Popelka Sergeje Prokofjeva, která se po více jak 20 letech vrací na jeviště Divadla Antonína Dvořáka, tentokrát v choreografii kanadského tanečníka Paula Chalmera," uvedla mluvčí.

V Ostravě byl Prokofjevův pohádkový balet poprvé uveden v roce 1971 v choreografii Emericha Gabzdyla, druhé nastudování bylo svěřeno v roce 1991 Luboši Ogounovi. Třetí ostravskou inscenaci Popelky nastuduje kanadský tanečník a choreograf působící v Evropě. Chalmer se rozhodl svou baletní pohádku postavit na mladých protagonistech. "Inspirací k této práci pro mě byla rozhodně především hudba. Příběh je v ní přímo obsažen," řekl bývalý sólista Stuttgartského baletu a první sólista Baletu Monte Carlo.

K výtvarné spolupráci Chalmer přizval polskou scénografku Annu Kontekovou, působící ve Finské národní opeře v Helsinkách. Prokofjevovu partituru nastudoval s orchestrem opery NDM dirigent Jakub Klecker. V hlavních rolích diváci uvidí Michaelu Vápeníkovou, Zuzanu Majvelderovou, Markétu Pospíšilovou a další.