Zátorský stál v čele řady firem, které postupně zkrachovaly. Byly mezi nimi stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air - Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic. Firmy, které mu patřily nebo v nichž měl podíl, si v letech 2005 až 2011 braly v Unibonu úvěry. Podle obžaloby přitom uváděly nepravdivé informace, tajily vazby, které mezi sebou měly, a neplánovaly, že by úvěry splatily.

Zátorský měl v Unibonu podíl a působil v úvěrové komisi, Rusňák byl předsedou představenstva záložny a Hradil jeho členem. Obvinění podle obžaloby umožnili ovlivnění procesů při rozhodování o úvěrech s vědomím, že peníze nebudou vráceny ani vymáhány, úvěry byly nedostatečně zajištěny.

"Dá se říci velmi zjednodušeně, že v podstatě Unibon sloužil pro řadu firem spojených s obžalovaným Danešem Zátorským jako taková pokladnička, kdy v podstatě když měli potřebu nějakých finančních prostředků, de facto bez jakýchkoli povinností na straně dlužníka, tak byl poskytnut úvěr v Unibonu," řekla novinářům Bilíková.

Obžaloba má 100 stran a i tak je v ní podle státní zástupkyně jen zlomek zjištěných věcí. "A to z toho důvodu, že jak s ohledem na délku doby, nedostatek listin, tak samozřejmě i s ohledem na značnou neochotu těch zúčastněných osob vypovídat, tak nebylo možné nějak relevantně prokázat spojení i na další firmy, ve kterých obžalovaný Zátorský neměl přímou účast," uvedla Bilíková.

Zátorský dnes u soudu řekl, že naprosto vylučuje, že by měl jakýkoli vědomý či nevědomý podíl na trestné činnosti. "Tvrzení v obžalobě vycházejí z naprosté neznalosti právních předpisů," řekl. Vše se podle něj dělo podle zákona a on sám ze své pozice fungování záložny nemohl ovlivnit, neměl ani pravomoci nebo povinnosti pro vymáhání pohledávek.

"Údaje o nedostatečném zajištění úvěrů jsou nepravdivé. Jsem zcela přesvědčen, že zajišťovací instrumenty svou hodnotou mnohonásobně převyšovaly výši úvěrů," řekl Zátorský. Jeho obhájce řekl, že podle znaleckého posudku, který si nechali vypracovat, bylo ve všech případech zajištění úvěrů mnohonásobně vyšší, než byla tehdejší praxe.

"Jestliže obžalovaní tvrdí, že neměli s tím nic společného a všechno de facto formálně probíhalo správně, tak toto tvrzení jednoznačně odmítá už ve svých dohledových prověrkách Česká národní banka, která opakovaně zdůrazňovala, že dochází k zatajování ekonomicky spjatých skupin osob spojených s obžalovaným Zátorským. V podstatě takovýmto způsobem byla jednak manipulována skutečná likvidita záložny a jednak manipulováno s rizikovostí poskytovaných úvěrů těmto skupinám," komentovala to Bilíková. Jednání je nařízeno do čtvrtka.