"Tato zpráva zaznamenává některá porušení zákonů, ale také poukazuje na skutečnost, že mnozí lidé v justici, kteří byli v těchto procesech aktivní, stále zaujímají důležité funkce" v soudnictví nebo na úřadech, řekl ke zveřejnění dokumentu ředitel fondu Budimir Ivanišević. Dodal, že materiál je pokusem FHP iniciovat přehodnocení postoje k těmto lidem.

Zpráva uvádí, že prokurátoři v tehdejší autonomní oblasti Kosovo začali v letech 1996 a 1997 připravovat velké množství obvinění etnických Albánců z terorismu a z trestného činu spolčování k nepřátelské činnosti, která se týkala vytváření teroristických skupin, útoků na policisty i na civilní osoby a zapojení do aktivit namířených k násilnému odtržení Kosova od Srbska a tehdejší srbsko-černohorské Jugoslávie.

Po skončení ozbrojeného konfliktu v Kosovu v červnu 1999 a po stažení srbských sil z oblasti byli souzení Albánci převezeni do věznic ve vlastním Srbsku a jejich procesy pokračovaly před srbskými soudy. Podle zprávy se srbské instituce tehdy dopustily četných porušení lidských práv, včetně ignorování stížností souzených na nelidské zacházení nebo na vynucování přiznání mučením.

V některých případech byli podezřelí odsouzeni na základě svého podpisu pod přiznání, jež ale bylo napsané v srbštině, které nerozuměli. Tito Albánci později uvedli, že při výslechu řekli něco jiného, a ne to, co bylo napsáno v přiznání.