Muž narozený v roce 1956 byl v lednu 2005 zbaven pražským soudem svéprávnosti. Na tiskové konferenci v Praze dnes novinářům řekl, že přidělená opatrovnice ho v roce 2011 do ústavu dostala lstí díky tvrzení, že ho bere do lázní kvůli poraněnému kolenu. Durajová dodala, že v tehdejší době legislativa umožňovala, aby opatrovník bez přezkoumávání soudem uzavřel smlouvu se zařízením o umístění do sociální péče.

Štrasburský soud dnes konstatoval, že situaci poškozeného muže je nutné považovat za zbavení osobní svobody, i když s ním vyslovil souhlas opatrovník. V okamžiku, kdy neexistoval žádný právní prostředek, který by mohl muž použít na svou obranu, bylo toto zbavení svobody podle soudu navíc nezákonné, vysvětlila právnička Ligy lidských práv Šárka Dušková.

Aktuální česká právní úprava už podle Durajové problémy vytýkané soudem neobsahuje. "Člověk může být umístěn proti své vůli v sociálních službách jen tehdy, když jsou naplněna konkrétní kritéria, ne jenom proto, že si to rozhodne nějaký opatrovník, který si chce například ulehčit svou práci," uvedla.

Člověk umístěný do zařízení musí být v nepříznivém zdravotním stavu a musí mu hrozit újma, kvůli které je potřebné umístění právě do podobného zařízení, vysvětlila Durajová. Soud navíc přezkoumává, zda situaci nelze řešit nějakým způsobem, který tolik nezasáhne do jeho života. "Pokud existuje nějaká méně restriktivní služba, kam třeba může docházet, tak už ho umístit do takového uzavřeného ústavu nelze," řekla.

Evropský soud konstatoval, že muž byl v zařízení proti své vůli a české úřady porušily jeho právo na svobodu. Stát mu má zaplatit odškodné 15.000 eur (405.000 Kč) a 8025 eur (216.850 Kč) na proplacení nákladů.