"Stížnost obviněného byla zamítnuta jako nedůvodná," uvedl Kadlček. "Vzhledem k tomu, že se jedná o přípravné řízení, další podrobnosti sdělovat nebudeme," dodal.

Půta se k rozhodnutí státního zástupce chce vyjádřit až po setkání se svým právníkem, to bude zřejmě v pondělí. "Určitě k tomu vydáme nějaké stanovisko," řekl hejtman, který kvůli obvinění rezignoval už loni na předsednictví hnutí Starostové a nezávislí (STAN) i funkci předsedy Regionální rady ROP Severovýchod.

V souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci je od loňska stíháno deset lidí. Vyšetřování se týká ještě jednoho evropského projektu, a to oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom ale Půta jako obviněný nefiguruje. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany. Ani na jeden z těchto projektů ROP Severovýchod peníze nakonec neuvolnil.

Policie loni na jaře obvinila osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými jsou bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, pracovníci stavební firmy Metrostav i zaměstnanci úřadu ROP Severovýchod. V listopadu byli obviněni další dva lidé včetně Půty a dalším bylo trestní stíhání rozšířeno. V případu může jít podle České televize o úplatky až 11 milionů korun pro devět lidí. Půtovi z toho mělo připadnout 800.000 korun, dostal ale jen část a zbytek měl slíbený až z poskytnuté dotace, citovala už dříve ČT z policejního obvinění. U jednoho zaměstnance Metrostavu kriminalisté našli údajně tabulku, kterou považují za seznam úplatků. Advokát Půty pro některá média uvedl, že ve spise takový důkaz nenašel. Kadlček to přes média nechce komentovat.