Jde o součást projektu v hodnotě 400 milionů dolarů (téměř devět miliard korun), na kterém se podílí 18 zemí. Ústav JINR je obdobou Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě. VHM pro JINR vyrobily nosnou část magnetu, který se vyrábí v Itálii.

Zařízení vyrobené ve Vítkovicích váží 600 tun. Má rozměry devět krát osm krát 7,6 metru a šířka středového kruhu je 6,6 metru. Specialista VHM Jaroslav Havránek řekl, že nejsložitější byla montáž, která trvala měsíc. "Podařilo se docílit přesnosti opracování a smontování 0,5 milimetru," řekl Havránek. Zařízení se nyní rozmontuje a připraví k expedici.

Ředitel Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze Ivan Štekl uvedl, že v Dubně se staví obrovské haly o rozměrech stovek metrů. Magnet bude součástí jednoho z detektorů v komplexu. Bude sloužit k výzkumu, jak se chová hodně natěsnaná hmota.

"Budou se tam srážet těžké ionty a bude se studovat, co se děje po těch srážkách. Budou tam tisíce detektorů, které sledují sekundární částice, a z toho se pak bude srovnávat, z čeho ta hmota je složená, jak mohlo fungovat rané stadium vesmíru," řekl Štekl.

Generální ředitel VHM Daniel Kurucz řekl, že zakázka neměla nějak výrazně velkou hodnotu, ale jde o prestižní kontrakt a vstup na vysoce kvalitní trh. Vítkovice na zakázce pracovaly zhruba dva a půl roku. Mělo to trvat kratší dobu, ale firma musela práci kvůli finančním potížím přerušit.

"Naštěstí termíny byly takové, že zastavení výroby přímo nevadilo. Také je pravda, že tak unikátní kus, tak velký, ne úplně každý umí vyrobit. Takže ve finále se spokojil zákazník s tím, že to doděláme teď, a stihlo se to v termínu, který ještě zákazníkovi vyhovoval," řekl Kurucz.

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. V březnu na sebe firma podala insolvenční návrh a zároveň oznámila, že do ní vstupuje nový investor - SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Ten nyní vítkovickou firmu postupně přebírá. Díky jeho finanční podpoře v dubnu VHM po několika měsících obnovily chod ocelárny a celou výrobu. Podnik má asi 900 zaměstnanců.

VHM patří do strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka. Firmy ve skupině mají zhruba 2000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks, Vítkovice Revmont a Vítkovice Envi v reorganizaci.