"Pražská burza nejlepší období zažívala hned v úvodu roku, když domácí trh v lednu posílil o téměř šest procent. Dramatické propady z úvodu února patrné na globálních trzích a následná výrazná rozkolísanost se domácímu trhu relativně vyhnuly a české akcie byly v tomto turbulentním období podstatně stabilnější. Domácí index PX se pak držel v relativně úzkém pásmu. V posledních týdnech zisky ztratil a ve statistice od začátku roku je v lehkém záporu," popsal vývoj analytik Fio Banky David Brzek.

Při zohlednění vyplacených dividend ale investor z domácích akcií nyní získává téměř čtyři procenta. Přibližně o výši dividendy klesly akcie O2 CR nebo Philip Morris ČR, naopak bankovní tituly jsou i přes výplatu dividend mírně v plusu, doplnil analytik České spořitelny Petr Bártek.

Od začátku roku je na pražské burze nejlepší ČEZ, který přidal 11 procent. Důvody jsou rostoucí ceny elektřiny a spekulace týkající se možné transformace společnosti, uvedl analytik J&T Banky Bohumil Trampota. V těsném závěsu jsou akcie Pegasu s růstem o deset procent.

Slušně si vedly také banky, když Komerční banka přidala 5,4 procenta, Erste 3,2 procenta a Moneta 3,0 procenta. Ve finančním sektoru je nadále patrný trend nízkých nákladů rizika, které vylepšují hospodářské výsledky bank, podotkl Brzek.

Největší ztráty zaznamenaly akcie CME, které přišly o 14 procent. Z trhu totiž zmizely spekulace o možném převzetí za vysokou cenu. Pak je Kofola s poklesem o 13 procent. Tady je důvod vyplacená dividenda a záměr jednoho z akcionářů prodat svůj podíl, vysvětlil analytik.

V druhé polovině roku na akcie podle Trampoty budou působit zejména cena elektřiny (ČEZ) a pak situace v Itálii a chování Evropské centrální banky, což ovlivní bankovní sektor. Prostor pro vylepšení výkonnosti vidí Brzek dále u bankovních emisí, když podporou bude pokračující ekonomický růst a postupné navyšování úrokových sazeb, což bude bankám zvyšovat výnosy. U akcií ČEZ bude částečně záležet, jak se politická reprezentace postaví k dalšímu rozvoji jaderné energetiky a případnému dělení firmy, poznamenal.