Rada ČNB minulý týden nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,75 procenta. Hlasovalo pro to všech sedm členů rady. Další růst sazeb je přitom na základě prognózy ČNB možné očekávat podle vyjádření guvernéra Jiřího Rusnoka nejdříve v závěru letošního roku a pak zejména v příštím roce.

Zároveň ze záznamu vyplývá, že členové bankovní rady se lišili v názoru, jak velký význam má tempo zpomalování inflace v posledních měsících. Na jedné straně byl podle záznamu názor, že tato odchylka není zvlášť podstatná, neboť je dána zejména vývojem tradičně kolísavých cen potravin. Na druhé straně na jednání zaznělo, že za zpomalením inflace mohou být zásadnější vlivy, například růst produktivity práce nebo inflační očekávání.

"Všichni členové bankovní rady se nicméně vyjádřili v tom smyslu, že na směřování měnové politiky k neutrálnímu nastavení se nic nemění. Bylo přitom uvedeno, že cesta k tomuto normálu bude ještě dlouhá a není žádoucí ji uspěchat. Směr je však jednoznačný. Zároveň zaznělo, že měnová politika je v současné chvíli nastavena adekvátně z hlediska plnění inflačního cíle," uvádí záznam.

Členové bankovní rady se podle záznamu shodli na tom, že na pracovním trhu přetrvává výrazné napětí. "Bylo poukázáno, že se nadále zvyšuje počet volných pracovních míst, která se nedaří navzdory vysokému mzdovému růstu obsadit," uvádí záznam.

Aktuální únorová prognóza ČNB počítá letos s růstem ekonomiky o 3,6 procenta a příští rok s 3,2 procenta.