Nicméně letošní výsledky stále výrazně zaostávají za rekordním rokem 2007 s téměř dvěma tisícovkami IPO, které emitentům vynesly celkem 338,4 miliardy dolarů.

"Letošní čísla budou nejlepší od roku 2007," uvedl vedoucí partner oddělení transakčního poradenství společnosti EY v ČR Peter Wells. Tento úspěch je podle něj impulzem pro další kandidáty na primární úpis, kteří se chystají na trh v roce 2018. Vyhlídky jsou velice dobré, především díky větší ekonomické stabilitě, vyšším emisním kurzům a rostoucímu zájmu o zahraniční IPO, především o americké burzy a o hongkongskou a londýnskou burzu, dodal.

Na primární emisi se aktuálně připravuje celá řada společností z nejrůznějších odvětví ekonomiky i regionů. Je tedy reálná naděje, že trh bude v nadcházejícím roce ještě aktivnější a dojde i na několik megatransakcí, tj. primárních úpisů přesahujících miliardu dolarů.

České firmy hledají pro primární úpis nejvhodnější burzu. "Pozorujeme trend mezi českými firmami, které vážně zvažují primární úpis na burze buď jako způsob, jak vybrat další kapitál, nebo jako možnost nabídnout stávajícím akcionářům, jak z investice vystoupit," vysvětlil Wells. Několik klientů plánuje podle něj IPO v roce 2018 nebo 2019.

Pražská burza letos zatím nezaznamenala žádné primární úpisy. Představila ale novou platformu pro malé a střední podniky, kde se letos uskutečnily dvě emise dluhopisů, a to ze strany společnosti podnikající ve zdravotnictví EUC a těžební společnosti MND. Právě emise dluhopisů jsou často prvním krokem směrem k primárnímu úpisu.

Londýnská burza je pro české firmy stále atraktivní destinací pro IPO díky široké mezinárodní investorské základně a očekávané stabilitě trhu v období před brexitem v roce 2019. I varšavská burza zaznamenala v poslední době mírné oživení. Nejvíc úpisů je v Asii, nejvíc peněz se vybralo v USA, podotkl Wells.

"Americké IPO bodovaly i v celosvětovém měřítku. Do globální první desítky se dostaly hned tři, včetně největšího úpisu společnosti Snap, majitele sociální sítě Snapchat s hodnotou 3,91 miliardy dolarů," upozornil Wells. Důležitým důvodem pro dominanci amerických burz je i skutečnost, že burza v New Yorku je stále nejprestižnějším místem pro IPO na světě.

Větší ekonomická stabilita, akciové indexy atakující historické rekordy a rostoucí důvěra investorů, jsou faktory, díky nimž se rozrůstá řada společností, které jsou připravené jít poprvé na burzu. I v nadcházejícím roce by měly zůstat výrazným trendem zahraniční IPO. Pro zahraniční emitenty budou atraktivní především burzy v USA, v Číně a na londýnské burze. Očekává se IPO největší ropné společnosti na světě. "Vše nasvědčuje tomu, že rok 2018 bude výjimečný," uzavřel Wells.