Analytici očekávali v průměru zvýšení HDP o 1,3 procenta. Ve srovnání s předchozím kvartálem ekonomika vzrostla o 0,3 procenta po expanzi o 0,6 procenta ve druhém čtvrtletí.

Japonská ekonomika nyní roste nejdéle od období mezi druhým čtvrtletím 1999 a prvním čtvrtletím 2001. Tehdy se HDP zvyšoval osm čtvrtletí za sebou.

Nejvíce k růstu přispěla externí poptávka, tedy vývoz minus dovoz. Vysoký byl odbyt automobilů a elektronických součástek do USA a do Asie. Zvýšily se i kapitálové výdaje.

Soukromá spotřeba, která má na celkovém HDP dvoutřetinový podíl, se ale snížila. Výdaje spotřebitelů se snížily poprvé za sedm čtvrtletí, podle analytiků ale tento pokles bude pouze dočasný, protože ekonomika je blízko plné zaměstnanosti, což by mělo v budoucnosti podpořit domácí spotřebu.

"Potenciální tempo růstu Japonska se pohybuje kolem jednoho procenta, takže výsledky za třetí čtvrtletí ukazují, že aktuální tempo růstu je celkem vysoké," řekl agentuře Reuters ekonom Hidenobu Tokuda ze společnosti Mizuho Research Institute. "Trh práce si vede dobře, takže výdaje spotřebitelů v budoucnu určitě oživí. Kapitálové výdaje vypadají zdravě. Ekonomika si vede dobře," dodal.

Ekonomové však očekávají, že růst v letech 2018 a 2019 zpomalí. Částečně kvůli omezené kapacitě výroby továren, logistiky a nabídky pracovních míst a částečně kvůli slíbenému zvýšení daně z obratu od října 2019.