"Půjčkou pro ukrajinského partnera podpoříme tuzemskou výrobu zboží s vysoce přidanou hodnotou," uvedl generální ředitel ČEB Karel Bureš. Banka uvedla, že konkrétně bude financovat dodávku systému pro zaslepení kanálů ionizačních komor.

Pro dodavatele, Škodu JS, je Ukrajina z hlediska exportu po Slovensku a Maďarsku třetím nejvýznamnějším trhem. "Jsme na něm díky dlouhodobé spolupráci a dodávkám dobře zavedeni a vidíme v něm i potenciál do budoucna," uvedl generální ředitel Škody JS Josef Perlík.

Práce na Záporožské elektrárně si vyžádala zvýšení bezpečnostních standardů, které vyžadují úřady v souvislosti s havárií v jaderné elektrárně v japonské Fukušimě v roce 2011. Škoda JS namontuje zařízení ještě letos.

Exportní banka dodala, že stejným způsobem financovala několik obchodních kontraktů v celkové výši 1,1 miliardy korun mezi NAEK Energoatom a Škodou JS.

Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, je od roku 2004 součástí ruské skupiny OMZ z oblasti těžkého strojírenství. Zaměřuje se na inženýring, výrobu, prodej a servis zařízení pro jadernou energetiku, ropný a plynárenský průmysl, důlní techniku a výrobu speciálních ocelí.

V loňském roce firma zvýšila meziročně zisk před zdaněním o 65 procent na 178 milionů korun. Tržby podle mezinárodních účetních standardů činily 4,4 miliardy Kč, meziročně o čtvrtinu více.