"Řekla bych, že již nikdy nenastane další finanční krize? Víte, to bych asi zašla příliš daleko. Ale myslím si, že jsme ve větším bezpečí, a doufám, že to nebude během našich životů, a nevěřím, že bude," citovala Yellenovou agentura Reuters.

Regulátoři bankovního sektoru nyní podle šéfky Fedu dělají lepší práci při pátrání po hrozbách pro finanční stabilitu. Yellenová varovala před zmírněním přísnější regulace finančního sektoru, kterou přinesly reformy po finanční krizi z let 2007 až 2009. Deregulace bankovního sektoru je přitom jednou z priorit administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

Yellenová se dnes odmítla vyjádřit k otázce týkající se jejího vztahu k Trumpovi, který během volební kampaně označil její počínání v čele Fedu za "ostudné". Upozornila nicméně, že v USA existuje dlouhá tradice úzké spolupráce Fedu s administrativou. Dodala, že v této tradici pokračuje s nynějším ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Zdůraznila rovněž, že nynější administrativa respektuje nezávislost Fedu.

pmh ank