Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,43 procenta a obchodování uzavřel na 20.894,83 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,52 procenta na 2394,02 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,82 procenta na 6133,62 bodu.

Vzhůru zamířily například akcie zbrojovek Raytheon a Lockheed Martin, jejichž ceny se vyšplhaly až na nová rekordní maxima. Za růstem akcií v technologickém sektoru stály zejména společnosti Amazon, Microsoft a Apple, napsala agentura Reuters.

Posilovaly rovněž akcie druhé největší americké automobilky Ford Motor, která oznámila, že jejího dosavadního generálního ředitele Marka Fieldse nahradí šéf divize mobility a autonomních vozů James Hackett. Ford tak reaguje na rostoucí nespokojenost investorů ohledně ceny akcií a perspektiv podniku.

Na devizovém trhu se dolar propadl na více než šestiměsíční minimum vůči koši předních měn. Prohloubil tak své ztráty z minulého týdne, kdy se dostal pod tlak kvůli obavám investorů ohledně politické situace ve Spojených státech.

Euro se vůči dolaru vyšplhalo až na 1,1263 USD, tedy na nejvyšší úroveň za šest a půl měsíce. Podpořil ho komentář německé kancléřky Angely Merkelové, která označila jednotnou evropskou měnu za příliš slabou. V závěru obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o zhruba 0,3 procenta na 1,1237 USD.

pmh