"Mrazy se promítají v našem zákaznickém centru zhruba desetiprocentním nárůstem počtu hovorů," řekl ČTK mluvčí Allianz Václav Bálek. Příčinou majetkových škod ale podle něj není nejčastěji mráz, nýbrž silný vítr, u vozidel pak nedobrzdění na kluzké vozovce. Během posledních hodin lidé hlásili spadlé stromy a vrata či prasklé radiátory. Zimní škody budou pokračovat v souvislosti s tíhou sněhu a jeho táním. Ve druhé fázi se začnou objevovat zranění, která způsobuje led padající ze střechy na chodník a také na zaparkovaná auta, dodal.

"Mírný nárůst zejména 'plechových' škod evidujeme na motorových vozidlech. Téměř všechny mají společného jmenovatele - nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky," doplnil mluvčí Generali Jiří Cívka. Konečný součet škod bude podle něj záležet především na dalším vývoji teplot a množství nového sněhu. Jejich kombinace pak totiž může vygenerovat i milionové škody.

Česká podnikatelská pojišťovna zvýšený počet škod zaregistrovala v majetkovém pojištění. Za první lednový týden eviduje téměř dvacítku hlášení z majetkového pojištění. "Celkový počet škod může být tak letos v tomto segmentu právě kvůli počasí mírně nadstandardní. Se zvýšeným počtem hlášení počítáme zejména poté, až mrazivé počasí poleví a projeví se škody způsobené mrazem (například na vodovodních rozvodech)," uvedla mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

fd mal