Návrh rozpočtu pro fiskální rok 2017, který začne 1. října, je převážně politickým dokumentem. Je nepravděpodobné, že by ho schválil americký Kongres, který nyní ovládají republikáni, upozorňuje agentura Reuters.

Návrh počítá s nárůstem rozpočtových výdajů o 196 miliard dolarů na rekordních 4,1 bilionu dolarů. Rozpočtové příjmy by měly stoupnout o 308 miliard dolarů na 3,6 bilionu dolarů.

Návrh zahrnuje mimo jiné zdanění ropy ve výši 10,25 dolaru za barel. Bílý dům již dříve uvedl, že peníze, které takto získá od ropných firem, chce využít k podpoře výdajů na rozvoj dopravní infrastruktury, včetně hromadné dopravy a vysokorychlostní železnice.

Obamův návrh vyvolal okamžitou negativní reakci republikánů. Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan ho označil za "návod na rozšíření federální vlády za peníze tvrdě pracujících Američanů".

Obama v doprovodném komentáři ke svému návrhu uvedl, že rozpočet odráží jeho priority, které zajistí bezpečnost a prosperitu USA na dlouhou dobu. Bílý dům se přitom snažil potlačit obavy, že návrh republikáni v Kongresu smetou se stolu. Podporu obou stranických táborů mají prý takové položky, jako je výzkum rakoviny, protidrogové programy a opatření proti chudobě.

Rozdíly v názorech demokratů a republikánů na fiskální politiku jsou ale zásadní, zvláště ve volebním roce, poznamenává agentura Reuters. Republikáni dali najevo svůj odpor už tím, že nepozvali ke konzultaci ředitele Obamova rozpočtového oddělení, přestože to bývá obvyklé. Kritiku republikánských poslanců vyvolává zejména prezidentův návrh na daňovou reformu.

Kongres podle analytiků může schválit některé rozpočtové kapitoly, i když Obamův návrh jako celek zamítne.