Do Indie loni firma dodala zhruba 2000 tun nástrojových ocelí za přibližně 100 milionů korun. Letos bude zakázka ještě větší. "Je to vyústění úspěšné spolupráce, která se rozbíhá od roku 2014," řekla Kijonková. Vítkovické bloky z nástrojových ocelí se používají při výrobě dílů pro automobily. Dělají se z nich speciální tvarové bloky například pro výrobu čel karosérií.

Také do Finska už společnost v minulosti své produkty úspěšně dodala. Další dodávka odlitků a svařenců za 50 milionů korun je naplánována na první pololetí roku. "Navíc se jedná o tom, že by v druhé polovině roku Vítkovice dodaly do Finska výrobky v ještě větší hodnotě," řekla Kijonková. Další dodávky by mohly zahrnovat i kompletní sestavy komponentů. "Z hlediska perspektivy se jedná o velice lukrativní a dlouhodobou zakázku pro lodní průmysl," uvedl obchodní ředitel společnosti Vítkovice Heavy Machinery Jiří Brož.

Vítkovice Machinery Group je nejvýznamnější českou strojírenskou skupinou. Má přes 8000 zaměstnanců. Tvoří ji firmy s ročním obratem více než 25 miliard korun. V roce 2014 měla skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík.

Vítkovice Heavy Machinery patří k tahounům skupiny. Firma dodává těžké ocelové díly nebo konstrukce do různých průmyslových odvětví. Má okolo 1200 zaměstnanců.