Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v úterý připsal 0,96 procenta a uzavřel na 17.417,27 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,88 procenta na 2038,97 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,65 procenta na 5001,11 bodu.

Americké ministerstvo obchodu v úterý ve své konečné zprávě uvedlo, že ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí stoupla o dvě procenta. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters odhadovali růst pouze na 1,9 procenta.

Index S&P pro akcie z energetického sektoru v úterý vzrostl o více než procento. Od začátku roku nicméně nadále ztrácí zhruba čtvrtinu své hodnoty. Světové ceny ropy již delší dobu tlačí dolů převis nabídky nad poptávkou.

Na devizovém trhu dolar v úterý oslabil vůči koši ostatních předních měn. Investoři totiž po nedávném zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech vybírají zisky, které jim přinesly sázky na růst americké měny. V závěru úterního obchodování v New Yorku se euro prodávalo za 1,0963 USD, oproti pondělí si tak připisovalo zhruba půl procenta.

pmh ank