Slovensko se minulý týden dohodlo s italským koncernem Enel, který v SE vlastní 66 procent akcií a který svůj podíl v největším výrobci elektřiny v zemi pod Tatrami prodává české skupině Energetický a průmyslový holding (EPH), že dostane opci na 17 procent akcií SE. V případě jejího využití by slovenská vláda, která nyní drží 34 procent akcií SE, získala nad podnikem kontrolu.

"Pokud se podaří dokončit a dostat dva reaktory (Mochovců) do stavu, že budou moci být spuštěny, pro stát by bylo výhodné, aby vstoupil do transakce," řekl dnes Hudák novinářům. Dodal, že k právně závaznému memorandu mezi Slovenskem a Enelem, kterým zástupci slovenského státu také získali silnější vliv na rozhodování orgánů SE, se připojí i EPH.

Přistoupení EPH k memorandu dnes potvrdil mluvčí firmy Daniel Častvaj. V tiskové zprávě označil za prioritu dokončení akvizice, efektivnější fungování SE a podpora Enelu při dokončování třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích. Možné scénáře majetkového uspořádání SE po spuštění nových bloků nechce EPH rozebírat. "Ale praxe již ukázala, že na Slovensku umíme najít efektivní schémata řízení firem, která jsou akceptovatelná jak pro EPH, tak výhodná pro stát", dodal mluvčí.

EPH v pátek oznámil, že podepsal dohodu o koupi podílu Enelu v SE a že hodnota transakce činí 750 milionů eur (přes 20 miliard Kč). Samotnému prodeji, který se uskuteční ve dvou fázích, bude předcházet převod celého podílu 66 procent akcií SE na nově vzniklou společnost HoldCo.

Právě od společnosti HoldCo by Slovensko v případě uplatnění opce koupilo 17 procent akcií SE. Cenu tohoto podílu podepsané memorandum podle Hudáka neupravuje, hodnota by měla záviset na tržních cenách elektřiny a na samotném dokončení elektrárny v Mochovcích.

Slovensko bude moci využít opci na zvýšení svého podílu v SE do šesti měsíců od vydání příslušných povolení na třetí a čtvrtý blok atomové elektrárny Mochovce, jejichž celková kapacita dosáhne 942 megawattů. Čtvrtý blok by podle Hudáka měl být hotov na jaře 2018. Podle dřívějších informací se počítalo s jeho dokončením o rok dříve.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Původně měly být dokončeny v letech 2012 až 2013. Zároveň byl výrazně zvýšen rozpočet. Současná levicová vláda premiéra Roberta Fica firmu Enel za průběh dostavby atomové elektrárny v Mochovcích opakovaně kritizovala. Elektrárna je asi 30 kilometrů od Nitry.

Slovenské elektrárne jsou s instalovaným výkonem přibližně 4521 megawattů lídrem ve výrobě elektřiny na Slovensku. Podnik loni vykázal při tržbách 2,47 miliardy eur (66,8 miliardy Kč) čistý zisk 170 milionů eur.