"Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zasedání americké centrální banky Fed. Dle očekávání došlo ke zvýšení úrokových sazeb o čtvrt bodu a následný komentář vyzněl dostatečně holubičím tónem. Naplnění očekávání bylo akciovým trhem přijato nejprve pozitivně, ale ve čtvrtek a pátek došlo k umazání předešlých zisků," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií uplynulého týdne byla O2 CR, která ztratila 4,5 procenta na 239 Kč. Společnost oznámila úspěšné refinancování předešlého dluhu a zároveň jeho navýšení na 12 ze sedmi miliard Kč. "Potenciálně se někteří investoři mohou obávat, že nedošlo k navýšení na 15 miliard Kč, což bylo dříve avizováno. My daný názor nesdílíme. Samozřejmě může jít jen o technickou korekci předchozího růstu titulu," upozornil Vaníček.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla CME, která si připsala 13,3 procenta na 66,2 Kč. Investor TCS Capital Management, který je po Time Warner druhým největším akcionářem CME, nakoupil ve druhé polovině předminulého týdne asi 1,08 milionu akcií CME za průměrnou cenu 2,34 USD/akcii. Navyšování pozice významnými akcionáři je trhem většinou bráno pozitivně vzhledem k poukázané důvěře ve společnost.

Příští sváteční týden bude ve znamení zřejmě nižší likvidity a vyšší rozkolísanosti. Počet obchodních dní bude snížen o dny volna spojené s vánočními svátky (čtvrtek a pátek). "Očekáváme, že investoři budou dolaďovat svá portfolia před koncem roku a odhadovat dopad zveřejněných zpráv z Fedu. Nečekáme však žádný výrazný trend," dodal Vaníček.

fd rot