Úvěry podnikům sice v říjnu dále meziročně rostly o 9,5 procenta, objem nově poskytnutých úvěrů byl však v říjnu nejnižší v tomto roce. Úvěry na bydlení dále mírně zrychlily a meziročně rostly o více než sedm procent, stejně tak dynamika nových úvěrů se udržuje na příznivých úrovních posledních měsíců.

"Klientské sazby u úvěrů nefinančním podnikům dosáhly v říjnu na svá nová historická minima, sazby u hypotečních úvěrů dále stagnovaly," uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Vzhledem k pokračujícímu poklesu úrokových sazeb, který je způsoben očekávaným měnovým uvolňováním ze stran Evropské centrální banky a intervencemi ČNB, lze předpokládat, že sazby setrvají v následujících měsících na svých nízkých hodnotách. "A nelze vyloučit ani jejich další pokles, a to jak u nových úvěrů podnikům, tak domácnostem," dodal.

Při nízkých úrokových sazbách považují občané nemovitosti stále více za dobrou spořící i investiční alternativu, komentovala čísla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Nové úvěry na bydlení v říjnu domácnosti čerpaly za 25,2 miliardy Kč, což byl opět meziroční vzestup téměř o pětinu. Za prvních deset měsíců vyčerpaly domácnosti úvěry na bydlení za 242 miliard Kč.

Říjen byl podle Zamrazilové již druhým měsícem, v němž meziročně oslabily nové úvěry čerpané podnikovou sférou. Ačkoli jejich objem dosáhl téměř 40 miliard Kč, byl to vzhledem k silnému základu z minulého podzimu pokles o čtvrtinu. Nejde o žádný varovný signál, pouze o známku toho, že hospodářský růst je v letošním roce tažen souhrou jedinečných faktorů, které postupně vyprchají, a že ekonomika napřesrok poroste volnějším tempem, podotkla.