Nabídka, jak strávit konec roku, se na jihu Moravy příliš nemění. Hotely, které mívaly zavřeno v předchozích letech, svou politiku nemění. "Ani jsme neuvažovali, že bychom otevřeli a něco organizovali," řekl ředitel mikulovského Hotelu Marcinčák Petr Marcinčák.

Brno zůstává o Vánocích zpravidla opomíjené. Na Silvestra zachraňují tržby některých hotelů, jako je Slovan či Santon, případně International, hosté z Německa. "Už máme plno stejně jako v předchozích letech. Jde především o starší hosty," řekl ředitel Santonu Zdeněk Kovařík. "Na Vánoce však do Brna nejezdí nikdo. Pojem jsou Vánoce například v Mnichově či ve Vídni, snad v Praze, ale že by někdo jezdil do Brna, o tom jsem zatím neslyšel," řekl Kovařík.

Mimo Brno mají plno hotely tam, kde si lidé zvykli na silvestrovskou zábavu. Týká se to například Lázní Lednice nebo hotelu Skalní mlýn u Punkevních jeskyní. "Zájemce o silvestrovský balíček musíme již několik dnů odmítat. Proti předešlým rokům jsme zaznamenali velký nárůst českých hostů," uvedla recepční ze Skalního mlýna Erika Blahníková. V Lednici mají kapacitu naplněnou zhruba z 80 procent. "V posledních letech míváme pravidelně plno. Míváme otevřeno i na Vánoce, ale letos zavřeme, protože potřebujeme udělat rekonstrukci," řekla jeho ředitelka Alena Ďurišová.

Že se lidé příliš nehrnou tam, kde hoteliér nepřichystá žádnou zábavu a nabídka ve městě je slabší, potvrzuje spolumajitelka Zámeckého hotelu Lednice Ivana Andrlová. "Dřív jsme silvestrovské akce dělali, ale ekonomicky se to nevyplatilo. Nemáme tak velkou kapacitu, abychom z ubytování akci zaplatili," řekla Andrlová. Zájem o samotné ubytování o Vánocích i na Silvestra je proto slabý. "Lednice žije hlavně v turistické sezoně, ale obec se pomalu snaží, stejně tak pomohlo postavení kolonády, kde se dělají různé akce," doplnila Andrlová.

Zdeněk Meitner ktp