"Řádově dva měsíce máme vyprodáno. Samozřejmě nejdůležitější je, jak daleko jste od sjezdovky. Od nás je 500 metrů," řekl ČTK Michal Válka, který provozuje Chatu Bukovka v Čenkovicích. Pobyty v Orlických horách patří podle Války k těm levnějším než v jiných horských oblastech. Sám nabízí nocleh za 450 korun, což je v Čenkovicích spíš vyšší cena, v Krkonoších se ale pobyty pohybují kolem 800 korun za lůžko a noc, odhadl.

Do hotelu Vista v Dolní Moravě u Králického Sněžníku jezdí spíš klientela se středními a vyššími příjmy. V zimě si žádá nejvíc lyžařské pobytové balíčky. Kromě ubytování má v hotelu k dispozici další služby, programy pro děti nebo cvičení pro dospělé.

"Lyžařská sezona se snad naplno rozjede od poloviny prosince. Od 10. prosince do konce března máme prakticky plno. Provozujeme i levnější chatu a penzion, tam máme klientelu napříč příjmy," řekl obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán.

Ubytování kolem lyžařských center lze nalézt ve všech cenových kategoriích. Apartmány U Sjezdovky v Dolní Moravě stojí 280 korun za noc a osobu. Vyprodané jsou už od loňska. "My už máme stálou klientelu, která si pobyt objednává, už když odjíždí," řekla provozovatelka Aleška Janočková.

Penziony či chaty, které neleží na kopci hned u sjezdovek, mají stále volné kapacity. Například Chata Sluníčko v Čenkovicích má vánoční termín zcela volno, o silvestrovském týdnu má obsazenou polovinu lůžek.

Penzion Marat v Čenkovicích sice zaznamenal poptávku, ale nakonec si pokoje nikdo neobjednal. "Lidé chtějí mít chatu na kopci, my jsme ve vesnici. Loni jsme měli aspoň dost obsazené víkendy, i když vycházejí dráž než týdenní pobyty," řekl ČTK majitel penzionu Milan Marat.