V Penzijní společnosti České spořitelny u konzervativních strategií (transformovaný a konzervativní fond) se letošní očekávané zhodnocení pohybuje od 0,5 do jednoho procenta. U vyvážené a dynamické strategie očekává společnost výkonnost od jednoho do čtyř procent v závislosti na vývoji finančních trhů v posledním měsíci roku.

Výkonný ředitel KB Penzijní společnosti Pavel Racocha u Transformovaného fondu předpokládá celoroční zhodnocení zhruba 1,2 procenta. U dynamičtějších účastnických fondů je podle něj obtížné výnos přesněji předpovídat, jelikož trhy jsou teď dost rozkolísané. Výnosy konzervativních fondů podle něj nyní vzhledem k nízkoúrokovému prostředí nebudou daleko od nuly.

Penzijní společnost Allianz u transformovaného fondu odhadla zhodnocení v rozmezí od 1,3 do 1,8 procenta. U účastnických fondů lze podle mluvčího společnosti Václava Bálka celoroční výnosy usuzovat z jejich zhodnocení ke konci třetího čtvrtletí, kdy u Povinného konzervativního fondu činily 0,9 procenta, Vyváženého fondu 0,52 procenta a Dynamického fondu 0,9 procenta.

"Zhodnocení v transformovaném fondu Penzijní společnosti České pojišťovny by letos opět mělo překonat inflaci a pohybovat se nad jedním procentem," řekl ČTK mluvčí společnosti Petr Brousil. U účastnických fondů při současném dynamickém vývoji kapitálových trhů prý nemůže uvést žádný přesnější odhad.

Conseq transformovaný fond očekává za rok 2015 mírně horší zhodnocení, než bylo loni (0,7 procenta). "Jde o vývoj v souladu s naším dřívějším očekáváním, když úrokové sazby a výnosy dluhopisů jsou na úrovních blízkých nule (a u českých státních dluhopisů s kratší splatností jsou dokonce záporné), a zároveň požadavek každoročního nezáporného výnosu neumožňuje využít v portfoliu rizikovější aktiva (například akcie). Proto zejména mladším klientům s delším investičním horizontem doporučujeme přestup do účastnických fondů," uvedl ředitel prodeje Consequ Richard Siuda.

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, takzvaný třetí pilíř penzijní reformy, mělo na konci třetího čtvrtletí 4,75 milionu lidí. Je to o 120.000 méně než na konci roku. Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 lze uzavírat jen smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Těch bylo do konce září uzavřeno přes 330.000.

Doplňkové spoření mimo jiné nenabízí výsluhovou penzi. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení. Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.