Počet klientů v transformovaných fondech klesl o 155.000 na 4,4 milionu, ve fondech účastnických naopak stoupl o 69.000 na 298.000. Je tak patrný pokračující pokles počtu účastníků penzijního připojištění v transformovaných fondech, které jsou uzavřeny a nové účastníky už nepřijímají. Oba typy fondů jsou součástí takzvaného třetího pilíře.

Nevýznamně na 84.550 vzrostl počet účastníků spoření v důchodových fondech druhého pilíře, jejichž existence bude podle vládního návrhu zákona ukončena k 1. lednu 2016. Vstup nových účastníků byl do nich zamezen ještě dříve.

"Dobrou zprávou je stabilní nárůst úspor občanů na penzi. Je ale zřejmé, že nárůst počtu nových účastníků v nových typech fondů doplňkového penzijního spoření nestačí vyrovnávat celkový úbytek účastníků třetího pilíře, který je způsoben především vznikajícími nároky na dávky v transformovaných fondech," komentoval výsledky prezident asociace Aleš Poklop.

Podle něho nyní nelze čekat vyšší nárůst počtu účastníků bez toho, aniž by se zatraktivnily parametry produktu a odstranily neadekvátní regulace distribuce, která distributorům brání se do prodeje doplňkového penzijního spoření plně zapojit.

Úbytek je způsobený zejména penzisty, kterým již vznikl nárok na dávky. Spousta lidí, kteří měli pár let do důchodu, se snažila rychle využít výhod, jež s sebou penzijní připojištění přineslo, řekla ČTK analytička Sxiss Life Select Anežka Kneeová. Z poklesu účastníků ve třetím pilíři lze podle ní vypozorovat i pokulhávající generaci mladých. Ta je vůči celému důchodovému systému velmi skeptická. Spousta mladých navíc špatně hospodaří se svými financemi a obírat se nyní o pár stovek považují za nesmyslné, dodala.

Penzijní společnosti koncem června spravovaly ve svých fondech majetek účastníků za celkem 337,575 miliardy Kč. Z toho v transformovaných fondech bylo 327,8 miliardy, v důchodových fondech 2,5 miliardy a v účastnických fondech 7,27 miliardy Kč.

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo na konci 2. čtvrtletí ke svému penzijnímu připojištění nebo doplňkovému penzijnímu spoření 929.000 účastníků, tedy téměř pětina z celkového počtu. Průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 691 Kč měsíčně a na doplňkové penzijní spoření 792 Kč měsíčně.

Celkový kumulovaný zisk fondů penzijních společností za druhé čtvrtletí 2015 činil 1,182 miliardy Kč, což je o 7,65 procenta více než v předcházejícím čtvrtletí. Vzhledem k rozhodujícímu podílu na trhu výraznou většinu zisku vytvořily transformované fondy penzijního připojištění.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno přes 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření pro účastnické fondy. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.