Rychlík podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala strhl poblíž nádraží v Hostivaři trolej, která pak spadla na projíždějící osobní vlak z Benešova. Nehoda provoz na trati na několik hodin zcela zastavila. Výluka postihla desítky vlaků, každou hodinu tratí projíždějí podle drah čtyři páry osobních spojů a jeden pár rychlíků. Nehoda navíc zasáhla do velice vytíženého času před prodlouženým víkendem.

Mimořádná událost způsobila na hlavním nádraží podle očitých svědků zmatky. Hodinu po nehodě lidé čekali před odjezdovou tabulí bez toho, aby jim někdo řekl, kam mají jet, řekl ČTK jeden z cestujících. Důvodem byla zřejmě špatná součinnost mezi dopravcem a správcem železnice. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marka Illiaše nádražní rozhlas o nehodě informoval, neposkytoval ale informace o náhradní dopravě, protože její zavedení mají v gesci České dráhy.

Částečně se vlaky rozjely po 20:00, obnovena byla dálková doprava, ale i některé regionální spoje. Bez omezení začaly vlaky mezi hlavním nádražím a Uhříněvsí jezdit podle Šubové až kolem 00:20.