"V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na zápis z posledního zasedání FOMC (Federalní výbor pro volný trh), pomalu doznívající výsledkovou sezonu, dluhopisové trhy po komentáři Evropské centrální banky a tradiční Řecko," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla opětovně O2 CR, která přišla o 3,8 procenta na 173,2 Kč. Nadále pokračuje výprodej zahraničních institucí před vyřazením z indexů v příštím týdnu. "Jen připomínáme, že vyřazení z indexů je spojeno s rozdělením společnosti, které se rovněž uskuteční příští týden," upozornil Vaníček.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byl Philip Morris ČR s růstem o 2,5 procenta na 10.750 Kč. U společnosti se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Za pokračujícím růstem může být spekulace o potenciálním zařazení titulu do MSCI indexů namísto vyřazované O2 CR. Nicméně tato informace prozatím nebyla potvrzena a na trhu je více obdobných kandidátů.

Příští týden bude v USA zkrácený díky pondělnímu svátku Dne obětí války. Investoři se zaměří na průběžné makroekonomické výsledky vzhledem k tomu, že se neočekává jiná významná událost. "Vzhledem k absenci výraznějších informací očekáváme, že by trh mohl zůstat na aktuálních úrovních," odhadl Vaníček.