Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kyjev a povstalci: Mír bude, na Ukrajině složí zbraně!

Autor: shp - 
5. září 2014
15:45

To, co boji zmítaná Ukrajina potřebuje ze všeho nejvíc, toužebně chtěný mír, již brzy bude skutečností. Oficiální. Od pátečních pěti hodin našeho času by měli proruští povstalci i ukrajinská armáda složit své zbraně. Jak dlouho jim to ale vydrží? Přes noc a dopoledne zuřily stále na východě Ukrajiny líté boje.

Smír byl ujednán na údajné neutrální půdě v běloruském Minsku. Lukašenkova země je však známá svou podporou Ruska a prezidenta Vladimira Putina.

Zástupci ukrajinské vlády už podepsali dohodu o příměří s představiteli povstalecké Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Jde o první příměří, k němuž se kromě ukrajinských sil připojili také separatisté.

Ti ve čtvrtek uvedli, že se ke klidu zbraní hodlají připojit hodinu po ukrajinské armádě, jako podmínku si ale kladou to, že Kyjev přijme mírový plán ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten mimo jiné počítá s ukončením bojů, stažením dělostřelectva a obnovou sociálních a zdravotnických zařízení.

Jak mír vydrží dlouho, je nejisté. Proruští povstalci totiž přes noc a v dopoledních hodinách postupovali u města Mariupol, jež se nachází na jihovýchodě Ukrajiny mezi Ruskem a Krymem. Ten Rusko anektovalo na jaře.

„Byli jsme pod palbou celou noc, ale pořád se nám daří udržovat povstalce v šachu. Stojí proti nám s tanky a dělostřelectvem,“ uvedl podle agentury Reuters velitel ukrajinských dobrovolných milicí se sídlem v Mariupolu.

Zástupci ukrajinské armády se nechali slyšet, že mají strach z toho, že by se povstalcům vyzbrojeným ruskými zbraněmi i technikou neubránili.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

b_anka ( 5. září 2014 20:10 )

Ty přece nikdo nebere vážně, vždyt nic nedělají.

.abcd.abcd. ( 5. září 2014 20:04 )

Týýý woe, odkads utek, to je czecstyna.

.abcd.abcd. ( 5. září 2014 20:03 )

Vtip dne, dobrý!

vendik3 ( 5. září 2014 19:51 )

A teďkomc ještě nech táhne ta rusácká zgerba spátky do Ruska, místa tam mají dost.

kochan ( 5. září 2014 19:47 )

Tak tak, Putinovi se už konečně stáhla řiť s těch sankcí

Zobrazit celou diskusi