Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Příměří? Palba z děl, bomby a hořící ohně! Ukrajinci prchají, Rusové přivezli těžké zbraně

Autor: ČTK, dce - 
5. září 2014
10:33

Do tiché noci mají v Mairupoli daleko. Jen pár hodin před plánovaným začátkem příměří na Ukrajině zní na východním a severním předměstí přístavu Mariupol znovu dělostřelecká palba. Ukrajinští vojáci prchají - Rusové totiž přivezli těžké zbraně!

Proruští povstalci pokračují v ofenzivě ve strategicky významné oblasti kolem půlmilionového města Mariupol, jež se nachází na jihovýchodě Ukrajiny mezi Ruskem a Krymem, který Rusko anektovalo letos na jaře.

"Byli jsme pod palbou celou noc, ale pořád se nám daří udržovat povstalce v šachu. Stojí proti nám s tanky a dělostřelectvem," uvedl podle agentury Reuters velitel ukrajinských dobrovolných milicí se sídlem v Mariupolu.

"Naše dělostřelectvo dorazilo a je rozmísťováno (na obranu města) proti rebelům," prohlásil starosta Mariupolu. Ukrajinští vojáci ale z boje utíkají. „Nemáme žádnou jinou možnost,“ prohlásil jeden z bojovníků, „separatisti spolu s Rusy mají lepší zbraně než my, museli jsme se stáhnout!“

V běloruské metropoli Minsku se má dnes sejít takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska, separatistů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě k rozhovorům o ukončení konfliktu na východní Ukrajině.

Podle informac ukrajinské strany v noci zemřelo několik vojáků, mnoho dalších je zraněno. Oficiální zdroje tyto infromace zatím nepotvrdily.

Pokud v Minsku jednání o řešení krize začnou, chce ukrajinský prezident Petro Porošenko ve 14:00 místního času vydat rozkaz armádě, aby dodržovala klid zbraní. Povstalci se hodlají připojit o hodinu později, jako podmínku si ale kladou to, že Kyjev přijme mírový plán ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten mimo jiné počítá s ukončením bojů, stažením dělostřelectva a obnovou sociálních a zdravotnických zařízení.

123automobil ( 7. září 2014 09:04 )

123automobil ( 7. září 2014 09:03 )

123automobil ( 7. září 2014 09:02 )

123automobil ( 7. září 2014 09:02 )

123automobil ( 7. září 2014 09:01 )

Zobrazit celou diskusi