Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tanky na východě Ukrajiny zahájily protiteroristickou operaci. Obama opět volal Putinovi

Ukrajinské tanky vyrazily do oblasti, kde proruští separatisté obsadili správní budovy
Ukrajinské tanky vyrazily do oblasti, kde proruští separatisté obsadili správní budovy  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
15. dubna 2014
10:14

Na východ Ukrajiny vyrazil konvoj tanků ukrajinské armády, Kyjev vyhlásil začátek tzv. protiteroristické operace proti proruským vzbouřencům, kteří obsadili úřady v Doněcké oblasti. Prezident USA Obama ještě předtím volal svému ruskému protějškovi Putinovi, ať zatlačí na separatisty, aby se vzdali. Putin prý kontroval tím, že nestojí o krveprolití.

Na východě Ukrajiny dnes ráno začala protiteroristická operace, která bude probíhat "po etapách, odpovědně a vyváženě". V Kyjevě to prohlásil úřadující prezident Turčynov. Akce byla podle něj zahájena na severu Doněcké oblasti s cílem ochránit obyvatelstvo a zastavit teror a zločinnost. Kyjev prý chce skoncovat se snahami separatistů "rozervat Ukrajinu na kusy".

V Kramatorsku severně od Doněcka se dnes podle některých informací objevily ukrajinské tanky a obrněné transportéry. Kramatorskou radnici drží proruští vzbouřenci, stejně jako několik dalších administrativních objektů. Kolona obrněných vozů se pak blíží údajně i ke Slavjansku.

Starostka města Nelja Štepová novinářům oznámila listu Ukrajinska pravda, že ve městě se pohybují "ruští diverzanti" bez označení na uniformách, kteří prý do Doněcké oblasti dorazili z okupovaného Krymu. "Ani se netají tím, že jsou z Krymu a z Ruska," řekla starostka. Informace o prvních střetech však zatím nikdo nepotvrdil.

Konvoj ukrajinských tanků se dal v úterý ráno do pohybu. Zamířil na východ Ukrajiny Konvoj ukrajinských tanků se dal v úterý ráno do pohybu. Zamířil na východ Ukrajiny | ČTK

Lavrov v Číně: Jde o nezákonnou akci

V rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem pak prý prezident Turčynov navrhl, aby se síly OSN zapojily do protiteroristické operace, a potvrdily tak oprávněnost akcí ukrajinské armády a policie.

Panují však obavy, že za této situace nastartují své tanky i Rusové, vyčkávající na hranicích východní Ukrajiny. Ti by mohli pro změnu vyrazit na pomoc proruským separatistům, které rozhodně za teroristy nepovažují. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je ukrajinská akce neoprávněná a nezákonná, stejně nezákonné by bylo i zapojení sil OSN. Lavrov to prohlásil na návštěvě Číny, kterou naopak chválil za "objektivní a vyvážené stanovisko" k ukrajinské krizi. 

Obama volal Putinovi. Ten odmítl krveprolití

Zcela odlišné názory pak mají i americký prezident Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin. Obama v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem vyzval Moskvu, aby využila svůj vliv a přiměla proruské ozbrojence vyklidit obsazené vládní budovy. A Putinovi vzkázal, ať vydá příkaz stáhnout vojáky od ukrajinských hranic. Stále prý doufá v diplomatické řešení konfliktu.

Putin naopak podle Kremlu odmítl nařčení, že Rusko se do ukrajinského dění vměšuje. "Ruská strana zdůraznila, že protesty v Doněcku, Charkově, Luhansku, Slavjansku a dalších městech na jihovýchodě Ukrajiny jsou výsledkem neochoty a neschopnosti kyjevských úřadů vzít v úvahu zájmy ruské a ruskojazyčné populace," uvedl Kreml v prohlášení k telefonátu. "Prezident Putin vyzval Baracka Obamu, aby využil maximum možností v tom, aby Spojené státy zabránily použití síly a krveprolití," dodal ruský tiskový dokument.

_banderas ( 16. dubna 2014 21:40 )

zabi, žiješ v minulosti a přítomnost ti uniká, pokud chseš diskutovat, vyhledej si základní informace, kdo rozvrací nevinné Ukrajince a hledej souvislosti v kontextu.Ale ty nechceš, ty si libuješ ve svém názoru s klapkami na očích.

czrus ( 16. dubna 2014 17:05 )

TADI JE JAK VYPADA RUSSKI BVPECKO http://sdelanounas.ru/blogs/?id=69&page=11 TO JE UPLNE NECO INOJE , tam je Ukrainski vojaci a Ukrainski BVPECKA ale vojaci pechazeji na stranu pro Russkich Ukraincu ! Russove jeste tam ne sli , cekaji jak potece krev a pak bude konecna pro Ukrainu !

czrus ( 16. dubna 2014 16:34 )

TY lepse pocitaj svuj plat a tadi to tvoji cifry to je vsechno lzi a podraz

czrus ( 16. dubna 2014 16:31 )

BEZ K DOKTORU ! NA KONTROLU ! MAS V HLAVE RAKOVINU ! JAKOVI sou agenty to sou opcane Ukrainy kteri sou brani svoji mesta hde bidli protoze fasisty s Kievu poslali na nich tanky a vojaki ! a vojakam lzut ze musite na cviceni ! a hdis voni prisli do meta Doneck to po 3 dni nic nemeli v vobedu ! a pochopili ze ich poslali zabijet lidi narod Ukrainy ! kteri vojakam dali nazrat tak vojaci presli na stranu obivateli s tankami a raketnici grad a hodne municii a zbrani privezli hodne kamionu ROZUMIS TY KRASNA PIPI !

japos22 ( 16. dubna 2014 11:30 )

Teď se děje právě ten průšvih, který nikdo neuhlídá - přes hranice do Ukrajiny může proudit spousta dobrovolníků extremistů, aby pomohli svým bratrům Rusům na Ukrajině - probíhá právě ten nejhorší scénář - celou situaci může zachránit jen neochota vojáků nebo jednání

Zobrazit celou diskusi