Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drama v Ústí: Doktor zavolal na matku policii! Chtěla být s nemocným synem

Autor: Tomáš Koníček - 
25. března 2018
19:00

Její syn (1 měsíc) ležel se zápalem plic v nemocnici. Ona chtěla být s ním. To se ale lékaři nelíbilo. Zavolal proto na Jaroslavu P. policii.

Neuvěřitelný incident se odehrál v nemocnici v Ústí nad Labem v sobotu navečer. Video z něj natočila dula Petra Langová, která přišla matce na pomoc, aby v krizové situaci nebyla sama. Teď ho sdílejí tisíce lidí na Facebooku. „Já fakt nechci nic dělat. Jen tu chci v klidu být, prostě chci v noci dávat mateřský mlíko,“ říkala zoufalá maminka policistům na videu.

Ze špitálu ji vyhodili už dříve. "Byla jsem tu s Honzíkem od pátku a pan doktor Cipra nechtěl, abych tu byla, že narušuju chod oddělení. Tak jsem musela domů. V sobotu jsem se ale už vyhodit nenechala," řekla maminka, která celou noc nespala, spíš proplakala.

Policie nakonec ženu nechala ve špitále. „Přijali jsme oznámení, že matka dětského pacienta nechce odejít z jednotky intenzivní péče. Hlídka na místě zhodnotila situaci, ze strany ženy nedošlo k protiprávnímu jednání ani k porušení interních předpisů nemocnice a matka na JIPu zůstala,“ řekla Blesku ústecká policejní Jana Slámová. „Vybojovaly jsme to! Hergot, proč ale musíme bojovat?“ zlobí se Langová.

Vedení ústecké nemocnice o sobotním incidentu ví, zatím však zřejmě nezná podrobnosti. „Situaci analyzujeme a stanovisko k události poskytneme v pondělí,“ řekl Blesku mluvčí špitálu Ivo Chrástecký.

Chtěla ho nakrmit

Podle natočeného videa nebyla matka s péčí o své dítě příliš spokojena. „Nikdy nedostal sunar a tady mu ho dali už třikrát. Jsem přesvědčena, že mu to může uškodit. V mateřském mléce jsou protilátky. Pan doktor nejen že to nechce vědět, ale ještě to shazuje, tak to je pak smutný,“ vysvětlovala na videu matka policistům.

Lékař: Spěte si klidně na zemi!

Na to, že může matka s dítětem zůstat, je ze zákona nárok. „Děti v nemocnici mají právo na neustálý kontakt se svými rodiči,“ píše se na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Jenže lékař, podle Langové prý zástupce primáře Adam Cipra, měl na setrvání matky jiný názor. „Spěte si klidně venku na chodbě mimo oddělení na zemi. Pokud tam nepřijde ochranka a nevyhodí vás jako bezdomovce,“ řekl matce lékař na další nahrávce. „Já už tady mám dva dny potyčky s tím panem doktorem. Všichni ostatní jsou v klidu,“ říkala maminka na videu.

Že rodič u dítěte může nepřetržitě zůstat, potvrzuje i Petra Sovová z Hnutí za aktivní mateřství. „Mám pochopení pro doktory, ale legislativa to vidí jednoznačně, že matka s dítětem jsou jedna jednotka a neexistuje, aby je někdo odděloval,“ má jasno Sovová.

Klidně nechte zavolat policii

Maminkám v nepříjemných situacích v nemocnicích dokáže poradit Hnutí za aktivní mateřství (HAM). Co máte vlastně dělat, když se vám stane podobná situace? „Občas se to stává a jde o vyhrocené situace. Já maminkám doporučuju policii nechat zavolat. Věřím tomu, když se policisté rychle zorientují, tak budou stát na straně rodičů,“ řekla Blesku Petra Sovová, předsedkyně HAM. Podle ní matka v Ústí nad Labem zareagovala správně. „Byla úžasná. Na nikoho nekřičela, trpělivě vyjednávala. Někdo tam naopak nechá své dítě jen tak, což je smutné,“ řekla Sovová.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání