Krize graduje. V úterý večer druhý největší špitál v ČR uzavřel urgentní příjem pro pacienty přivážené záchrankou s »nižší úrovní postižení zdraví«.

„V celém Jihomoravském kraji se nám podařilo umístit pouze jediného pacienta, a to ve znojemské nemocnici. Ve čtyřech případech se dokonce pro standardní interní pacienty nepodařilo v celém kraji najít vhodné lůžko v nemocnici! Bylo nutné je umístit v Kroměříži, v Uherském Hradišti a v Jihlavě,“ řekl šéf záchranky Milan Klusák.

Pacient, kterému záchranáři domluvili umístění v nemocnici v Třebíči, tento převoz odmítl. „Po stabilizaci stavu jsme jej museli nechat v domácí péči,“ dodala mluvčí záchranky Michaela Bothová. Sanitky podle ní stále častěji zoufale krouží i s pacienty po celé Moravě. K problému se ve čtvrtek dokonce mimořádně sešla Bezpečnostní rada kraje.

Podle mluvčí záchranky Bothové jeden z posledních výjezdů sanitky s pacientem trval 5 hodin a 20 minut, místo obvyklé hodiny! Zoufalí záchranáři žádají o urychlený příjezd ministra zdravotnictví.

FN Brno: Nemáme kam pacienty uložit

Brněnská fakultní nemocnice pochybení odmítá. „Ani jeden z přivezených pacientů nebyl v přímém ohrožení života,“ řekl mluvčí Pavel Žára. „Pokud nemáme volné lůžko a pacienti jsou schopni převozu, máme právo je odmítnout. Postarat se o ně mají v krajských špitálech, kde také mají méně závažné případy řešit,“ zdůraznil mluvčí FN Brno. Problém označil za systémový a nejen brněnský.

Ministerstvo: Rušení lůžek bylo chybou

Podle ministerstva zdravotnictví je problém Brna v tom, že dvě fakultní nemocnice v kraji nejsou kapacitně schopny pokrýt výpadek po seškrtání a uzavření lůžek v krajských nemocnicích v okolí. „Krizi se snažíme řešit, sestavili jsme již pracovní skupinu, která o ní jedná. Do Brna míří řešit situaci náměstek ministra Roman Prymula,“ řekla Blesku mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Nemocnice v číslech

Fakultní nemocnice Brno je druhou největší zdravotnickou »továrnou« v Česku. Ročně ambulantně ošetří a hospitalizuje více než jeden milion pacientů. Na více než 50 odborných klinikách, odděleních a ústavech se o ně stará 1 130 lékařů. K dispozici je i 7 lékáren a zhruba 2090 lůžek.

Fotogalerie
6 fotografií