Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střelec z Chomutova může vyváznout s podmínkou, vražda to nebude, tvrdí právník

Autor: dce - 
31. května 2017
10:12

Zastřelil povykujícího Roma v Chomutově, za vraždu mu hrozí až 20 let ve vězení. Jenže podle právníka Jaroslava Ortmana o vraždu nejde a střelec Marek L. (37) může vyváznout i s podmínkou.

Ke střelbě došlo na chomutovském sídlišti v noci z pátku na sobotu. Skupina Romů se zde uprostřed noci hlasitě hádala, jeden z nich - Radek Š. (†34) - se dokonce pokoušel najíždět do lidí kolem jeho auta. Aspoň tak to popisují někteří svědci. Z jednoho z domů pak vyšel Marek L. s pistolí v ruce. Radka zastřelil ještě v autě, lékaři mladému muži již nedokázali pomoci.

Marka poslal soud do vazby a celý případ dále vyšetřuje policie. Muž se měl ke střelbě přiznat. Nyní už jen závisí na právní kvalifikaci - v současné době je Marek obviněn z vraždy, za což mu hrozí až 20 let ve vězení.

Právník Jaroslav Ortman si ale myslí, že to dopadne jinak - případ totiž vidí jako krajní nouzi. "Existuje pojem krajní nouze, kterým někdo odvrací čin jinak trestní. Tento pojem může dotyčného vyvinit. Muselo by se však zkoumat, zda v krajní nouzi jednal, nebo ne," řekl Ortman serveru Lidovky.cz. 

"I kdyby pravidla krajní nouze překročil, například že by řidič ujížděl a na nikoho už nenajížděl, tak by šlo o ublížení na zdraví s následkem smrti. V zákoně se píše, že kdo v silném rozrušení vyvolaném emocemi a situací chce někomu ublížit na zdraví a náhodou způsobí smrt, je postižen sazbou dva až osm let. A může to být i podmínka. Podle mě to v žádném případě nebude vražda a bude se zkoumat, zda jde o krajní nouzi či ublížení na zdraví s následkem smrti," vysvětlil.

"Důležitý bude ale znalecký posudek z oboru balistiky, který řekne, v jakém úhlu byla zbraň, z jaké vzdálenosti se střílelo, jestli se střílelo přímo na osobu," dodal advokát.

jasnovidec01 ( 6. února 2018 15:28 )

Vrahove::::souhlas s Vrahové !!!vražda je vražda,to jestli to byl cikán nebo bílej není podstatný,je prostě hnusnejVRAH, tak patří za katr a na hodně dlouho.Byli by jste tak vstřícný kdyby šlo o vašeho příbuzného a jinou barvu ????rasisti.

sensey ( 31. května 2017 15:49 )

Advokát Jaroslav Ortman je však poměrně optimistický. „Podle mě to v žádném případě vražda nebude,“ řekl serveru Lidovky.cz. Střelec podle něj může vyváznout jen s podmínkou. „Existuje pojem krajní nouze, kterým někdo odvrací čin jinak trestní. Tento pojem může dotyčného vyvinit. Muselo by se však zkoumat, zda v krajní nouzi jednal, nebo ne. I kdyby její pravidla překročil, například že by řidič ujížděl a na nikoho už nenajížděl, tak by šlo o ublížení na zdraví s následkem smrti. V zákoně se píše, že kdo v silném rozrušení vyvolaném emocemi a situací chce někomu ublížit na zdraví a náhodou způsobí smrt, je postižen sazbou dva až osm let. A může to být i podmínka. Podle mě to v žádném případě nebude vražda a bude se zkoumat, zda jde o krajní nouzi či ublížení na zdraví s následkem smrti,“ řekl jasně. Zda však střelcova obrana byla v dané situaci adekvátní, nechtěl Ortman hodnotit. „Je to věc posuzování důkazů, které bude hodnotit policie, státní zástupce a soud. Záleží na situaci,“ řekl.

mikimaus321 ( 31. května 2017 13:56 )

A ještě se ho nadýchat jak letí komínem brrrrrr

Vrahove ( 31. května 2017 13:18 )

 Koho chranil? Kdyz nevite jak to bylo tak nekomentujte...u me pod okny taky rvou Cesi a nici vchody to je mam odstrelit proberte se uz az vam ten samej clovek kterymu ted tak fandite zabije nebo znaslni blizkeho cloveka taky budete fandit? A kdyz mate cas psat tady komentare tak asi samy nemate co na praci je uplne jedno chapete jaka rasa cloveka jste vrah je vrah!!! Proberte se lidi

fotrpjotr ( 31. května 2017 11:23 )

Hlavně,aby rodina,který boural auta zaplatila veškerou škodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání