Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ostravský právník-schizofrenik je po napadení ostrahou v kómatu: Bránil jsem se, hájí se obviněný

Autor: ljš, ČTK - 
13. března 2017
12:20

Složitý případ řeší Okresní soud v Ostravě. Bývalý pracovník ostrahy tamního obchodního centra Forum Nová Karolina čelí obžalobě z napadení psychicky nemocného právníka (32), který je od útoku v kómatu. Obžalovaný třiapadesátiletý Roman A. odmítá, že by chtěl někomu ublížit. Tvrdí, že se pouze bránil. Za tak závažný následek nechce nést odpovědnost.

Dvaatřicetiletý doktor práv trpí vážnou psychickou nemocí, paranoidní schizofrenií. Loni 10. února měl záchvat zrovna v době, kdy navštívil rychlé občerstvení v ostravském nákupním centru. Dožadoval se vydání jídla, které ještě nezaplatil. Obsluha přivolala Romana A.

Ten muže násilím vyvedl z prodejny, zavedl jej do chodby, kde ho podle obžaloby několikrát udeřil pěstí do hlavy. "Protože se napadený i na zemi aktivně bránil, otočil jej na břicho a klekl si mu na záda," uvedla státní zástupkyně v obžalobě. Vzápětí mladý muž upadl do bezvědomí, ze kterého se dosud neprobral. "Stále je v nemocnici a bude mít těžké trvalé následky," dodala žalobkyně. 

Obviněný to odmítá. "Je mi líto, co se stalo. Nikdy jsem nebyl trestaný, nejsem žádný násilník. Vždy jsem se snažil slabším a starším pomáhat," hájil se před soudem. Tvrdí, že šlo o řetězec nešťastných náhod. Vše podle něj začalo tím, že takto vážně duševně nemocný člověk byl v obchodním centru bez doprovodu. Zakročit údajně musel. "Ta osoba byla nebezpečná sobě i svému okolí," řekl bývalý policista, který už opustil i místo v bezpečnostní agentuře. Nyní je řidičem tramvaje.

Tvrdí také, že se bránil. "Měl jsem strach o svůj život, mohl vytáhnout nůž a bodnout mě," uvedl. U soudu přiznal, že dal muži dvě facky a pak ho zaklekl. "To nepopírám, já jsem mu ale nechtěl ublížit. Myslel jsem si totiž, že je pod vlivem drog. Měl rozšířené zorničky a mluvil z cesty," dodal. 

Roman A. čelí obžalobě z ublížení na zdraví a výtržnictví. Hrozí mu až osmiletý trest. Soud bude navíc rozhodovat o finančním odškodnění. Pojišťovna za dosavadní náklady na léčbu požaduje 1,5 milionu korun. Dalších 700.000 korun chce za psychickou újmu matka napadeného. Další peníze v civilním řízení požaduje prostřednictvím svých zákonných zástupců a zmocněnce i samotný napadený.

Před čtyřmi lety došlo k podobnému napadení v obchodním domě v Karviné. Útočník tehdy oběť brutálně zbil před očima dítěte:

Video  Útočník napadl muže v obchodním centru před očima vlastního dítěte.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

hanka666 ( 13. března 2017 13:20 )

Blesku, už se netrapni dál. Všichni ví, co jsou ti dárečci zač, každý by je chtěl mít doma.

barunka172 ( 13. března 2017 13:11 )

Já jsem doteď plakala, když jsem si představila ty ženy s dětmi, pěkně uvelebené ve stanech, obklopené teplými dekami a jejich hrdinné manžely, bratry, strýce, kteří neohroženě vyrážejí do fronty na práci a cestou vyprosí jídlo pro celou rodinu ...ještě tu o Sněhurce, prosím

hanka666 ( 13. března 2017 13:08 )

Až jsem slzu zamáčkla, jaké k nám přichází vlastně zlatíčka. Hnát je odkud přišli. V Berlíně je několik rodinných klanů těchto zlatíček, které se zabývají výhradně obchodem s drogami, bílým masem, zbraněmi, zkrátka celý program org. zločinu. Fungují tam dětské snatky, vraždy ze cti, obřízky genitálií. Nikdo si s tím neví rady, poslouchala jsem šéfa policejních odborů v Německu. Jeho první věta zněla - já nevím, jak si někdo mohl myslet, že by se integrace mohla podařit.

verajc ( 13. března 2017 12:47 )

Líbí se mi, že není demokraticky umožněna diskuze u článku o dvou Češkách z uprchlického tábora.To by bylo asi počtěníčko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání