44letý Vietnamec zemřel po brutálním policejním zásahu v Brně v lednu 2009. Hoang Son Lam utrpěl vnitřní poranění, byl převezen do cely předběžného zařízení a svým zraněním později podlehl právě v policejní cele.

Zabití Vietnamce v Brně: Odsouzená sousedka Kateřina Slavíčková, která si prý přišla "kopnout"
Autor: Archiv Blesku

Brněnský městský soud však dnes zamítl žaloby, v nichž se jeho syn a matka domáhali po Česku vyplacení vysokého odškodného. Každý žádal po 49 milionech Kč. V minulosti jim již stát uhradil milion korun. Procesy se konaly odděleně. Milion korun pro každého z příbuzných je podle dnešních verdiktů částka v souladu s českou judikaturou a je zcela přiměřená.

Soudci Jan Sedláček a Pavel Matouš, kteří se kauzou zabývali, rozhodli obdobně. Pozůstalí si nyní mohou podat odvolání. "Zvážíme jej po domluvě s klienty, kteří se dnešního vyhlášení rozhodnutí neúčastnili," řekla ČTK jejich právní zástupkyně Martina Šamlotová. Částku milion korun za ubití příbuzného coby odškodné považuje za nepřiměřenou.

Soudci dnes nepřihlédli ani k argumentům advokáta cizincova syna Marka Sedláka, který tvrdil, že vláda ČR vytvářela atmosféru nepřátelskou vůči vietnamské komunitě, protože prý v roce 2008 přijala tajné usnesení, kterým chtěla omezit příliv těchto cizinců do země.

K incidentu došlo vpodvečer 4. ledna 2009 v brněnské Körnerově ulici. Tři policisté prověřovali oznámení, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Muž však byl podle obžaloby v klidu, i když přítomnost drog lékařské vyšetření potvrdilo.

Ve vězení skončil policista Jan Srnský, který měl muže bít (dostal 10 let), přidala se k tomu pak údajně i Vietnamcova sousedka, která se podle obžaloby zeptala, jestli si může kopnout. Vyfasovala 8 let. Policisté patřili do kontroverzního týmu Delta, obvinění označili za vykonstruované a bití popřeli.

Fotogalerie
7 fotografií