Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výsadkář Lukáš zemřel při testování padáku: Rodina dostane odškodné 4 miliony!

Autor: shp, ČTK - 
5. května 2015
10:46

Dostanou sice čtyři miliony korun jako odškodné, ale byť jde o vysokou sumu, život jejich milovaného jim to nevrátí. Výsadkář Lukáš Syruček zemřel při seskoku, když testoval nový padák. Zůstaly po něm dvě děti.

Rodina výsadkáře, který zahynul při seskoku, když testoval nový padák, má nárok na odškodné ve výši čtyř milionů korun od ministerstva obrany. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který zamítl odvolání obou stran s tou výjimkou, že bratrovi zesnulého zvýšil odškodné na 175.000 korun.

Další desítky tisíc ministerstvo zaplatí na nákladech soudního řízení. Příbuzní, podle kterých nesla odpovědnost za smrtelný pád armáda, požadovali celkem 6,5 milionu. Výsadkáři Lukášovi Syručkovi se při seskoku v Chrudimi v roce 2009 zapletly šňůry padáku do výzbroje. Mladík nestačil včas otevřít záložní padák a zabil se. Podle armády se žádné chyby nedopustil.

Kvůli údajně chybnému otestování padáku čelili obžalobě dva technici, soudy je však osvobodily. Soudce, znalec, státní zástupce i obhájci se při hlavním líčení shodli na tom, že armáda má na neštěstí velký podíl. Podle znalce byly testy nedbale připraveny.

Pražský městský soud v listopadu 2013 určil, že ministerstvo má Syručkovým příbuzným zaplatit necelé čtyři miliony korun. Po milionu přiznal manželce zemřelého a jejím dvěma dětem. Matce zesnulého verdikt přisoudil půl milionu, otci 350.000 a bratrovi původně 75.000 korun.

Proti tomuto rozsudku se odvolala jak rodina, tak i stát. Ministerstvo obrany již dříve podle svého právníka zaplatilo manželce a dětem zabitého výsadkáře 1,57 milionu korun.

jity ( 5. května 2015 12:39 )

On se pomodlí a bude si myslet, že vše odpuštěno. Takovému hajzlíkovi jako je Kalousek se nic nestane. Vždycky to odnesou nevinní.

moiaza ( 5. května 2015 12:25 )

Rád bych viděl Kalouskovi do ksichtu po přečtení této zprávy. Jestli aspoň pohne brvou? Jelikož je původem lidovec, silně pochybují, že to s Kalouskem nějak pohne. Takoví nemají svědomí.

evita5555 ( 5. května 2015 12:25 )

Prečo má dostať odškodné jeho brat? Tomu teda nerozumiem.

Zobrazit celou diskusi