Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéf vyděračského gangu se chtěl dostat na svobodu: Neuspěl

Autor: ČTK - 
29. července 2014
11:47

Obvodní soud pro Prahu 6 dnes zamítl jako nedůvodnou žádost Davida Berdycha o podmíněné propuštění z vězení. Berdych se snažil soudce přesvědčit, že se napravil a že se chce na svobodě živit jako skladník. Z patnáctiletého trestu odnětí svobody za loupeže, únosy a vydírání si zatím odpykal přes dvě třetiny. Berdych podal proti rozhodnutí stížnost, o níž bude rozhodovat pražský městský soud.

Soud neuvěřil, že by Berdych na svobodě neopakoval trestnou činnost a že by vedl řádný život. Státní zástupkyně s propuštěním nesouhlasila, ačkoliv věznice i znalci dali k žádosti o propuštění kladný posudek.

Kauza Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí byla ojedinělá propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se často přestrojovali za policisty, svou trestnou činností si údajně přišli na více než sto milionů korun.

Berdych, někdejší vyhazovač z podniku Discoland Sylvia na sklonku roku 2011 požádal o přeřazení do mírnějšího typu věznice a soud mu vyhověl. Berdych tehdy řekl, že svůj trest přijal a vyrovnal se s ním. Dřívější zprávy z věznice uváděly, že ve volném čase cvičí a zdokonaluje se v angličtině.

O podmíněné propuštění z výkonu trestu loni úspěšně zažádal Berdychův komplic Tomáš Půta. Ve vězení si odpykal zhruba osm let z desetiletého trestu, soud mu poté stanovil čtyřletou zkušební dobu. Musí se tak pravidelně hlásit pracovníkovi Probační a mediační služby a dokládat mu, že žije řádným životem a jaké má příjmy.

První zločiny prý Berdych s komplici spáchali už v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí.

 

marlen52 ( 29. července 2014 19:56 )

za to co dělali šmejdi tak i těch 15 let je málo.jinde by dostal doživotí a to odpovídá.jen at pěkně sedí má toho na svědomí dost.

prycsvladou ( 29. července 2014 13:17 )

 tak on se chce zivit jako skladnik?to by b yl sklad za chvili rozkradený

marlen52 ( 29. července 2014 13:05 )

v base se chovají slušně i vrahové a uchyláci ale jen jak je pustí za dobré chování udělají to znovu .a s tohoto pána nekouká nic dobrého.

istyl ( 29. července 2014 12:14 )

nepustil bych ho, dokud nesplati způsobenou skodu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání