Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Petr K. běduje v Egyptě: Uvízl jsem v malém hotelu! Kdo mu to platí?

Autor: vet, kon - 
20. srpna 2013
05:00

Egyptský prokurátor rozhodl o tom, že Petr K. (35) musí kvůli vyšetřování otravy jeho manželky Moniky (†36) a dcery Klárky (†8) zůstat i nadále v Egyptě. Nepomohla ani diplomatická nóta, kterou zaslalo české ministerstvo zahraničí. Bez obvinění nyní může zůstat v Egyptě ještě přes dva měsíce. Kdo mu ale pobyt platí?

Petr K. (35) z Karviné přišel během dovolené v Egyptě o manželku Moniku (†36) a dceru Klárku (†8). Sám se přitom stal africkým "vězněm". Pas mu sice vrátili, ale ze země odcestovat nemůže. "Bylo mi doporučeno, ať neopouštím hotel. Ten je ale malý a jsem tu zavřený 24 hodin denně. Chodím jen na snídani a večeři. Nevím, co teď budu dělat. Jsem v koncích," svěřil se včera Petr K. televizi Nova.

Dovolená, kterou si s rodinou zaplatil, již skončila, teď mu všechno platí cestovka. "Zajistili jsme mu hotel a polopenzi. Jde o individuální věc. Nedokážu vůbec říct, jak dlouho to bude trvat. Zatím platíme," potvrdil mluvčí Blue Style Martin Slaný. Finanční částku vyčíslit odmítl.

Pomoci Petrovi K. se pokusilo i české ministerstvo zahraničí. Poslalo kvůli němu do Egypta diplomatickou nótu. Muž, na němž stále lpí podezření, že na smrti blízkých mohl mít podíl, může zůstat i bez obvinění v Egyptě ještě přes dva měsíce. Až do Dušiček. Blesku to potvrdila mluvčí Ministerstva zahraničí ČR Johana Grohová.

Mluvčí ministerstva: Bez obvinění ho můžou držet celkem 3 měsíce

Jak často je konzulát v kontaktu s Petrem K.? Je osobní, nebo jen telefonický?

„Paní konzulka je v Káhiře, a tak kontakt probíhá telefonicky. Ve spojení jsou každý den.“

Co spolu nejvíce řeší? Přijal nějakou pomoc?

„Informuje ho o vývoji případu, pokud se něco nového dozví. Nabízela mu řadu konzulárních opatření, například hovory s psycholožkou. V případě finanční nouze pomoc s transferem peněz. Žádnou z nabídek nevyužil.“

Pomáhá mu český stát například při platbě ubytování a dalších potřeb?

„Finanční hotovost mu poskytnout nemůžeme. Ubytování mu hradí cestovní kancelář.“

Má šanci, že mu někdo v případě neviny uhradí ušlou mzdu?

„Na to neumím odpovědět. Nejsme zodpovědní za vyšetřující stranu.“

Jak dlouho ho tam ještě mohou bez obvinění držet?

„Je v postavení svědka. Na základě toho mu státní zastupitelství zakázalo vycestovat po dobu dvou měsíců s možností prodloužení o jeden měsíc. Pak by měly orgány činné v trestním řízení učinit nějaký konkrétní krok, buď vznést obvinění, nebo mu umožnit odcestovat.“

Pas mu vrátili, co by se stalo, kdyby se sebral, šel si koupit letenku a zkusil odletět?

„Tamní prokuratura rozhodla, že musí zůstat do ukončení vyšetřování, pokud by se objevil na letišti či na hraničním přechodu, dál by ho nepustili.“

Liší se v něčem vyšetřování takového úmrtí v Egyptě a v Česku?

„Největší rozdíl je v trestní sazbě, která tam pachateli hrozí.“ (Pozn. red.: V Egyptě může soud za vraždu uložit trest smrti.)

barija ( 22. srpna 2013 11:41 )

Lituje jen sám sebe.. to je tak kruté a cladnokrevné... i kdyby byl nevinnen, jeho chování přes média působí bezcitně. Toto jsou však jen a pouze odhady, jak to opravdu bylo a je, se snad dovíme.

panenka009 ( 21. srpna 2013 14:39 )

Ne ne,to bude ségra!

panenka009 ( 21. srpna 2013 14:38 )

Ne ne,to bude ségra.

jana999 ( 20. srpna 2013 17:01 )

určitě v tom hotelu jsou i jiní turisti

k999 ( 20. srpna 2013 16:42 )

...byly otrávené jedem, to je jisté a proto případ převzala policie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání