Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Milion a půl za smrt syna

Autor: Helena Lacinová - 
28. ledna 2009
05:00

Matěj se narodil koncem prosince 2006 v mostecké nemocnici císařským řezem. Za 17 dní zemřel. Jeho matka Lenka Dunovská (34) a její rodina žalují lékařku a zdravotní sestru, že mohou za smrt novorozence.

Lékařka Helena Mikolášková (31) a sestra Ilona Macanová (56) v úterý stanuly před soudem v Mostě.

Státní zástupkyně oběma ženám klade za vinu, že neodborným zásahem do průběhu porodu způsobily rodičce trvalé poškození a také smrt jejího dítěte.


Sestra Macanová údajně tlačila dlaní a loktem na břicho tak, že ženě poškodila dělohu a i plod. „Zatlačila jsem jen mírně,“ hájila se včera Macanová a odůvodňovala svůj zásah jako osvědčený v praxi s tím, že tuto, takzvanou Kristerellovu expresi používá. Řekla, že nepochybila a odpovědnost za špatně vedený porod svalovala na službu konající lékařku Helenu Mikoláškovou.

„Nic jsem nezanedbala. Matka měla navíc nadměrnou péči, byl přivolán i starší lékař. Zásobování plodu kyslíkem bylo v normě,“ hájila se lékařka.

Právník rodiny Dunovských Mario Švehelka je naprosto opačného názoru. Má za to, že činnost zdravotní sestry byla příčinou protržení jizvy na děloze ženy, která již měla za sebou jeden císařský porod, a v důsledku toho došlo k poškození dítěte. „Kristellerova exprese je navíc u nás zakázaná od roku 1952,“ řekl.

Poškozená Lenka Dunovská za bolest a snížení společenského uplatnění (už zřejmě nebude moci mít dítě) požaduje odškodné 1,219 milionu. K náhradě újmy za úmrtí syna a bratra se připojili i její manžel a syn, kteří chtějí částku 415 tisíc. Jednání soudu bude pokračovat v dubnu.


Kristellerova exprese

Má nahradit nedostatečnou funkci břišního lisu. Je už delší čas prohlášena za rizikový postup. Přináší nebezpečí pro matku i plod. Tlak na dutinu břišní může způsobit poranění sleziny, jater, dělohy i břišní stěny, žeber a plic. Ohrožen je samozřejmě i plod. K této expresi by měl v případě nouze svolit pouze zkušený porodník.

gabka ( 28. ledna 2009 14:10 )

Neznalost doktorky prece neomlouva, urcite bych ji taky zazalovala vzdyt svou lehkomyslnosti zabila dite ,matka bude mit trauma z toho co ji bude pronasledovat cely zivot,bratr starail bratra,otec stratil syna a to vse jako proc!!!!Protoze doktorka nedbala a nepripravila se k porodu tak jak mela.Nechapu jak tam muze stat a divat se na matku ktere v principu vzala dite a tvrdit ze ona chybu neudelala!!Je to bezcitna bytost Nemam ji rada !! Stejne bych ji jeste poslala si sednout do chladku at ma na co premyslet ,co vlastne zpusobila te rodine vzdyt ta maminka uz nikdy nemuze mit beti!Je to strasna tragedije v lekarske praxi!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání