Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

VIDEO ze zatýkání: Tihle 4 muži chtěli zavraždit Natálku!

Autor: rvs, pes - 
14. srpna 2009
14:01

Čtyři z dvanácti extremistů, zadržených kvůli žhářskému útoku ve Vítkově, při kterém byla na 80% těla popálena romská holčička Natálka (2), byli obviněni z pokusu o vraždu. Podívejte se na video z jejich zatýkání!

380378:gallery:true:true

380349:gallery:true:true

Podrobnosti žhářského útoku ve Vítkově

- Čtyři z dvanácti podezřelých, které policie tento týden zadržela, byli obviněni z pokusu o vraždu. V případě prokázání viny hrozí pachatelům za trestný čin pokusu o vraždu s rasovým motivem 12 - 15 let vězení. Není vyloučeno, že by mohli dostat i výjimečný trest. Někteří z obviněných se již k činu doznali.

- Zbytek podezřelých byl propuštěn a je vyšetřován na svobodě. "U dalších osmi zadržených osob nebyl zatím zjištěn dostatek důkazů, aby je bylo možné z čehokoliv obvinit," informovala ostravská krajská státní zástupkyně Brigita Bíliková. Kvůli útoku byly původně zadrženy tři ženy a devět mužů ve věku mezi 20 a 30 lety.

- Skupina extremistů si sice dům vybrala náhodně, ale věděli, že v domě žije rodina s dětmi. Všichni čtyři pravděpodobní pachatelé jsou muži kolem 25 let, hlásící se ke krajní pravici.

- Pachatelé čin připravovali několik týdnů. Společně zajistili zápalnou látku, láhve i knoty a v noci přijeli k domu v černém autě s tmavými skly. Zatímco jeden ze skupiny zůstal uvnitř auta, další tři muži vhodili každý po jedné zápalné lahvi do jednotlivých oken domu.

- Jestli mají pachatelé vazby na konkrétní politická uskupení, zatím policie neuvedla. Stejně tak nechtěli policisté uvést bližší podrobnosti útoku, aby nedávali případným dalším útočníkům návod.

Pravicoví extremisté činu nelitují

Jak vyplývá z internetových diskuzí pravicových extremistů, mnozí z nich neberou útok ve Vítkově, při kterém byla na 80% těla popálena romská holčička Natálka (2), jako nic špatného. Naopak - někteří z extremistů tento odporný čin dikonce schvalují!

"Když už jim hrozí taková pálka, tak tam měl aspoň někdo chcípnout, o cikána míň - tím líp," píše účastnice jedné z internetových diskuzí, vystupující pod přezdívkou Kersi, která se označuje jako "fanynka" neonacismu.

Další účastník diskuze vystupující pod přezdívkou Ufon šel dokonce tak daleko, že naznačil výhrůžku rodině ministra vnitra Peciny! "Smrt P. i jeho rodině," napsal.

Co se stalo ve Vítkově

Pachatelé v noci 18. dubna hodili do domu ve Vítkově, který obývala romská rodina, tři zápalné lahve. V době útoku spalo v domku osm lidí. Při požáru největší zranění utrpěla malá Natálka. Oheň ji popálil na 80 procentech těla.

Holčička v nemocnici podstoupila několik operací a lékaři jí dlouhou dobu dávali pouze minimální šance na přežití. Teprve před několika dny ji lékaři probudili z umělého spánku a Natálka se mohla shledat se svou maminkou.

Policie po několika měsících tvrdila, že pravděpodobně nezjistí, kdo za útokem stojí a výsledky vyšetřování zveřejnila až po zatčení dvanácti podezřelých.


Vzhledem k tomu, že se bohužel i zde objevily názory, které popálení dvouleté Natálky schvalují, byli jsme nuceni diskusi u tohoto článku vypnout. Tímto se všem slušným čtenářům omlouváme.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání