Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Žhářský útok ve Vítkově: Natálko, zohavili tě fanatici!

Natálku lékaři v těchto dnech probudili z umělého spánku. Nejprve ji maminka přivítala polibkem a včera policie přidala dobrou zprávu: Žháři, kteří ji zohavili, jsou už v celách.
Natálku lékaři v těchto dnech probudili z umělého spánku. Nejprve ji maminka přivítala polibkem a včera policie přidala dobrou zprávu: Žháři, kteří ji zohavili, jsou už v celách.  (Autor: Blesk - Ivana Žáková)
Autor: Pavel Čempěl, Ivana Žáková - 
14. srpna 2009
05:17

Sotva ses, Natálko, probrala v obvazech z umělého spánku, policisté dopadli žháře, kteří ti tak ublížili! Po čtyřech měsících! Rodina z Vítkova může konečně klidněji spát, už se tolik nebojí dalšího útoku. A žháři? Ti necítí lítost. Jsou zfanatizovaní rasovou nenávistí!

Dvanáct extremistů (19 až 25) z Opavy a okolí ve středu zatkla zásahová jednotka. Jsou zodpovědní za dubnový žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově a těžké popálení Natálky (2).

Když policie v poutech odváděla rozespalé a zaskočené členy extremistické skupiny, všichni vypadali jako podle šablony. Podle informací Blesku měli stejné sestřihy vlasů, oblečení, talismany, v rukou knihu Vítězství nebo násilí, která popisuje historii rasistické organizace AWB v Jižní Africe.

„Vinu svalují jeden na druhého. Policie už ale ví, kdo z nich zápalné láhve házel,“ sdělil Blesku dobře informovaný zdroj. Podle něj si už všech dvanáct mladíků vyslechlo obvinění a čekají v celách na uvalení vazby.

Rodina drží pohromadě. Chybí jen nejmladší Natálka, která je stále ve vážném stavu v nemocnici. Rodina drží pohromadě. Chybí jen nejmladší Natálka, která je stále ve vážném stavu v nemocnici. | Ivana Žáková

Rodina drží pohromadě. Chybí jen nejmladší Natálka, která je stále ve vážném stavu v nemocnici.

Rodina žila v napětí a strachu

„Žili jsme pořád v napětí. Neustále jsme byli ve střehu. Obávali jsme se toho, že žháři zaútočí znovu. Že se nám budou mstít za to, že se o naši rodinu i pachatele zajímá celá země,“ ulevil si otec popálené Natálky Pavel Kudrik. Ve strachu žily zejména děti, Kristýnka (10), Kornelie (8) a Pavlínka (6). Útok zažily na vlastní kůži a viděly, jak jejich nejmladší sestřička je celá v ohni. Spala zrovna pod oknem v posteli, na kterou dopadla jedna ze zápalných lahví.

Informace, že policie útočníky zadržela, rodinu ohromila. „Po téměř čtyřech měsících je to druhá zpráva, která nás nebolela. Ta první byla, když Natálku probrali z umělého spánku,“ svěřil se Kudrik. „Neměli jsme s nikým žádné problémy. Stali jsme se náhodnými oběťmi zločinců, kteří si náš dům vytipovali jako příhodné místo k útoku,“ podotkl Kudrik. „Nic jiného si teď nepřejeme než být zase celá rodina pohromadě a v klidu žít. Zapomenout na utrpení,“ dodala maminka Natálky Anna Siváková.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání